Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристигна на изненадващо посещение в Либия. Очаква се той да се срещне с представители на Преходния национален съвет, съобщава БиБиСи.

От пресслужбата на НАТО поясниха, че освен с членове на предходното правителство, Расмусен ще се срещне и с представители на гражданското общество.

Посещението на Расмусен е първото на генерален секретар на НАТО в Либия. То става в деня, в който трябва да бъде прекратена въздушната операция на Алианса в Джамахирията.

Припомняме, първите удари на натовската авиация по позиции на силите на Муамар Кадафи бяха преди седем месеца. На 27 октомври Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, отменяща забраната за полети над Либия. За основа на резолюцията са взети два проекта, внесени в Съвета за сигурност от Русия и Великобритания.

Преди дни говорителят на Алианса Оана Лунгеску заяви, че НАТО не възнамерява да поддържа военни сили "в близост" до Либия след приключването на операция „Обединен защитник" на 31 октомври. По-рано новите либийски власти пък поискаха НАТО да остане в страната поне още два месеца.