Като преки извършители на петорното убийство край Смилковското езеро са заподозрени трима души. Това са Алил Демир (27 г.), Африм Исмаилович (32 г.) и брат му Агим (33 г.), съобщава Утрински вестник.

Помощ с транспорта са им оказвали 54-годишният Фейзи Азири и 24-годишният Рами Сейду. Те са им помагнали да стигнат до мястото, да извършат убийството, а след това да избягат през граница.

И петимата ще бъдат съдени за тероризъм като ще бъдат изправени пред максимална присъда.

По време на спецакция „Чудовище" трима от тях са били арестувани. Още в деня на свирепото убийство двама от убийците са избягали в Косово - 32-годишният Африм Исмаилович и 27-годишният Демир Алил.
За тяхното арестуване македонското МВР поиска помощ от косовските власти.

За всички, за които има доказателства, че са участвали в клането на четирите момчета и рибаря край Смилковци, ще бъдат внесени обвинения в "тероризъм".

Още вчера сутринта задържаните при полицейската акция "Чудовище" бяха доведени в скопския наказателен съд.

Задържани са 20 души от Скопие, последователи на радикалния ислям, повечето от тях са македонски граждани.
На базата на веществените доказателства, от МВР са категорични, че те са участници в  грозното убийство на петимата невинни граждани. Сред 20-те арестувани има лица, които са пряко въвлечени в убийството край Смилковци, обясни вчера вътрешният министър Янкулоска, но уточни, че има и лица, за които няма данни да са били на място на убийството.