Рекс Тилърсън, бизнесменът, номиниран от новоизбрания президент Доналд Тръмп за следващ американски държавен секретар, дълго време е бил директор на американско-руска петролна компания със седалище на Бахамските острови, които са едно от най-известните места, известни като "данъчен рай". Това показват изтекли документи, цитирани от британския вестник "Гардиън".

Тилърсън, който е изпълнителен директор на американския петролен гигант ExxonMobil, е станал директор на руския филиал на компанията, Exxon Neftegas, през 1998 г. Неговото име се появява сред други служители, базирани в Хюстън, Москва и на остров Сахалин в руския Далечен изток.

Изтеклите документи идват от корпоративния регистър на Бахамите. Те са от онези 1,3 млн. документа, предоставени на германския вестник "Зюддойче цайтунг" от анонимен източник. Регистърът е публичен, но данните за отделните директори са или непълни, или изцяло липсват.

Въпреки че няма никакъв проблем, че Тилърсън е бил директор на тази фирма, това досега не е било разкривано и вероятно ще повдигне нови въпроси за отношенията на Тилърсън с Русия преди изслушването му от комисията по външните работи в Сената преди да заеме поста.

Вчера от ExxonMobil обявиха, че Тилърсън вече не е шеф на компанията, след като я оглави през 2006 г.

Използването на офшорни зони от ExxonMobil, въпреки че е законно, може да влезе в противоречие с декларацията на Тръмп да постави "Америка на първо място", отбелязва "Гардиън".

Критици на Тилърсън изтъкват, че той е твърде близък до руския президент Владимир Путин и че неговото назначение за държавен секретар може да предизвика потенциален конфликт на интереси.

Най-важният петролно-газов проект на Exxon Neftegas е Сахалин-1. Той се намира на замръзналия и труднодостъпен североизточен бряг на руския остров Сахалин.