Ръководителят на руските Военновъздушни сили генерал Виктор Бондарев се срещна със свои ирански колеги в Техеран, за да обсъдят увеличаване на военното сътрудничество между страните, предаде местна медия, цитирана от „Франс прес".

Разговорите се фокусираха върху „електронни подслушвателни системи, радари и ракети", каза бригаден генерал Фарзад Есмаили, ръководител на военновъздушната база Хатам-ол-Анбия, цитиран от всекидневника Шарк.

Есмаили също подчерта, че Бондарев е обсъдил доставянето на създадените в Русия зенитно-ракетни системи С-300 с ирански шефове на ВВС.

Русия подписа договор с Иран през 2007 година за предоставяне на пет от комплексите, които струват 800 милиона долара.

През 2010 година президентът на Русия Дмитрий Медведев спря изпълнението на договора заради санкции на ООН и натиска на САЩ и Израел във връзка с ядрената програма на Ислямската република.

Иран подаде съдебен иск за 4 милиарда долара пред международен съд в Женева срещу Русия. Но Есмаили подчерта, че „ние можем да вземем С-300 и други подобни системи, когато споровете бъдат разрешени".

Бондарев също се е срещнал с бригаден генерал Амир Али Хаджизадех, командир на военновъздушна дивизия към Революционната гвардия. Хаджизадех му предостави като подарък безпилотен самолет „Ясир" - копие на американския безпилотен самолет ScanEagle.

През септември иранската армия разкри „Ясир", който може да лети 8 часа и да измине 200 километра, като достига на височина 4 500 метра.

Ислямската република твърди, че е свалила американски безпилотен самолет ScanEagle в края на 2012 година.

Хаджизадех също предостави на руския си колега разузнавателни снимки с „чуждестранни сили от Персийския залив".

През последните 20 години Иран и Русия развиха близко военно сътрудничество.