Сътрудничеството между Русия и САЩ в областта на ядрената сигурност ще продължи през 2015 година, съобщи руската ядрена компания Росатом, цитирана от руски медии.

По-рано американски агенции съобщиха, че Москва е заявила пред Вашингтон, че отхвърля каквато и да е било помощ за охрана на ядрените инсталации в Русия.

Ядрената сигурност не може и не трябва да зависи от ситуационните промени на политическата сцена. Ние ще бъдем подготвени да подновим сътрудничеството, когато американската страна е готова, стриктно на базата на равнопоставеност, взаимна изгода и взаимно уважение, отбелязват от компанията.

Тази седмица излезе информация, че руски и американски представители са провели среща в Москва през декември 2014 година, за да подпишат документ от три страници, който слага край на сътрудничеството за предотвратяване на кражба на руски запаси от уран и плутоний, които са обогатени до степен за направата на оръжие за масово поразяване.

САЩ са помогнали на Русия да унищожи достатъчно ядрен материал за изграждането на стотици бомби. Също така Вашингтон е помогнал на Москва да оборудва руски обекти за съхранение на ядрени материали с охранителни системи.