Русия не може да си представи участие в публични преговори с Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той обвини Киев в изместване на позициите по отношение на евентуални мирни преговори и призова Вашингтон да тласне украинската страна към дипломация.

Песков посочи, че Съединените щати могат да вземат предвид опасенията на Русия и да насърчат Киев да се върне на масата за преговори, ако иска.

Той подчерта, че Украйна е променила позицията си относно това дали изобщо иска да преговаря с Москва няколко пъти в хода на деветмесечния конфликт и не може да се разчита на нея.

Песков увери и че никой руски представител не обмисля използването на ядрени оръжия.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че войната между Русия и Украйна трябва да приключи с мирни преговори.

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Washington Post: Време е да се седне на масата за преговори

Русия на практика вече загуби войната

В Киев обаче отхвърлят подобен подход, тъй като смятат, че спирането на военните действия и започването на мирни преговори ще доведе до замразяване на конфликта, което ще обезсмисли последните успехи на украинските войски, ще определи нова демаркационна линия и ще даде на Русия необходимите отсрочка, за да възстанови боеспособността си и да повтори нахлуването от нови граници.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че преговорите с Москва са възможни само след като всички руски войски напуснат напълно окупираните територии.

Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори в Беларус и Турция в началото на войната, която сега наближава края на деветия си месец, като Зеленски многократно призоваваше за лична среща с Путин - нещо, което Кремъл отхвърляше.

Украинският генщаб: Никакви преговори с Русия, бием се до пълно освобождение

Украинският генщаб: Никакви преговори с Русия, бием се до пълно освобождение

Валерий Залужний направи изявлението в телефонен разговор с генерал Марк Мили

Преговорите забуксуваха, след като последната среща на делегациите, проведена в Истанбул през март, не даде резултат.

Русия обаче поднови призивите за преговори, след като започна да губи позиции от украинската контраофанзива на изток и юг през септември.

Руският президент Владимир Путин и други руски официални лица многократно са заявявали, че Съединените щати пречат на Украйна да участва в мирни преговори, в които няколко страни предложиха да посредничат.