Русия заяви, че САЩ не са нарушили Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, след като направиха подкритичен ядрен експеримент, целящ да даде данни за поведението на материалите, използвани в ядрените бойни глави, предаде "Ройтерс".

На 14 май Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ (NNSA) съобщи, че е изпълнила успешно субкритичен експеримент в подземната лаборатория PULSE на полигона за ядрени тестове в Невада.

В съобщение на NNSA се казва, че националната администрация разчита на подкритични експерименти, за да събере ценна информация в подкрепа на безопасността, сигурността, надеждността и ефективността на ядрените бойни глави на САЩ, но без използването на тестове с ядрени експлозии.

"В съответствие със самоналожения мораториум върху тестването на ядрени експлозиви, който Съединените щати държат от 1992 г., той не формира самоподдържаща се суперкритична верижна реакция.", се казва още в съобщението.

Русия планира учение с ядрено оръжие

Русия планира учение с ядрено оръжие

То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за бойни мисии

Според NNSA, подкритичните тестове използват химически силни експлозиви за генериране на екстремна топлина и натиск, които се прилагат към специални ядрени материали в лаборатория на 1000 фута под земята, но не възниква самоподдържаща се верижна реакция или критичност. Компютрите моделират данните.

Мария Захарова, говорителят на руското външно министерство, каза, че съдейки по информацията, предоставена от Съединените щати, експериментът не противоречи на разбирането на Русия за "подкритичен тест" и не представлява нарушение на разпоредбите на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити или мораториума на САЩ върху ядрените опити.

Миналата година Русия обяви оттеглянето на ратификацията си от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити поради "безотговорното отношение на Съединените щати към глобалната сигурност". САЩ подписаха, но никога не ратифицираха договора.

Москва заяви, че няма да поднови ядрените опити, освен ако Вашингтон не го направи. Захарова каза, че САЩ трябва да ратифицират договора.

Русия и САЩ са едни от най-големите ядрени сили, като притежават около 88% от общия запас от ядрени оръжия в света.

Путин отмени ратификацията от Русия на договора за забрана на ядрените опити

Путин отмени ратификацията от Русия на договора за забрана на ядрените опити

Москва твърди, че няма да възобнови ядрените тестове, освен ако Вашингтон не го направи