Сваленият от Турция руски боен самолет Су-24 изглежда като „планирана провокация”.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във връзка с напрегнатите отношения между Москва и Анкара след вчерашния инцидент, цитиран от „Франс прес” и руски медии.

Анкара е заявила на Москва, че не е знаела, че самолетът е руски.

„Имаме сериозни съмнения това да е било непредумишлен акт, наистина изглежда като планирана провокация”, изтъкна той на пресконференция в Москва.

Но той беше категоричен, че Москва не планира да влиза във война с Турция.

„Не планираме да влизаме във война с Турция, нашето отношение към турския народ не се променило”, каза Лавров пред журналисти след телефонен разговор с турския си колега, но предупреди, че Москва „сериозно ще преоцени” отношенията си с Анкара.

„Москва не избягва контакти с Анкара – моят телефонен разговор с турския външен министър е доказателство”, отбеляза Сергей Лавров.

По думите му турският външен министър е поднесъл съболезнования, но в същото време се е опитал да се оправдае за инцидента.

Топ дипломатът на Русия добави, че странни думи са били изказани на срещата на НАТО във връзка с руския самолет. Ние не получихме съболезнователни телеграми от НАТО или ЕС, оплака се той.

Нека ви напомня, руските самолети са в сирийското въздушно пространство. Но дори ако руски самолети са навлезли в турското въздушно пространство, възникват сериозни въпроси защо Турция не е използвала спешни канали за комуникация с Русия преди или след свалянето на самолета, коментира Лавров.

Министърът също се чуди дали Турция координира действията си със САЩ.

Лавров подчерта, че не е тайна, че терористи използват турската територия.

Москва „не се опитва да си затваря очите” по отношение на факта, че ислямисти използват Турция като плацдарм за извършване на терористични атаки в Сирия и други държави. Опитваме се да вземем под внимание интересите на нашите турски съседи и да обясним нашите позиции в диалог, обяви Лавров.

Русия, по думите му, се опитва да преследва по-балансирана политика, която не цели само отстраняване на Башар Асад на всяка цена.

Иначе Москва подкрепя предложението на френския президент Франсоа Оланд за затваряне на турско-сирийската граница, подчерта Лавров.