От днес, първи октомври, Русия поема за един месец председателството на Съвета за сигурност (СС) на ООН, съобщават руските медии.

Подчертава се, че през този месец може да завърши процесът по избор на нов генерален секретар на ООН.

Първото заседание на СС е на 3 октомври, когато ще бъде съгласувана месечната програма. За момента са планирани 20 заседания, като основните теми, освен изборът на нов шеф на ООН, ще бъдат конфликтите в Африка, , както и близкоизточната проблематика – Сирия, Ливан, Йемен.

На 5 октомври в съвета е планирано гласуване на кандидатите за нов шеф на ООН. Руските медии припомнят, че след проведените до момента пет гласувания води бившият португалски премиер Гутериш.
На 5-ти обаче бюлетините на постоянните и непостоянните членове на СС ще бъдат оцветени. Това ще покаже имат ли кандидатите подкрепата на петте постоянни членки, имащи право на вето – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

За да спечели, кандидатът трябва да бъде одобрен с мнозинство от членовете на СС – 9 от 15 и да няма глас „против“ от петте постоянни членки.
Съветът ще продължи, а е възможно и да завърши процеса за изработване на препоръка до Генералната асамблея на ООН за кандидатура за нов генерален секретар на ООН, са коментирали от руския екип в Съвета за сигурност.

Москва със съмнения доколко решението ни за Бокова е наше

Москва със съмнения доколко решението ни за Бокова е наше

Русия няма никакво отношение по този въпрос, увери Захарова

Отбелязва се, че към деветте участващи претенденти се е присъединила и новата номинация на България – Кристалина Георгиева, като досегашната Ирина Бокова остава в борбата.

Освен петте постоянни членки, в момента в СС заседават: Ангола, Венецуела, Египет, Испания, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Украйна, Уругвай и Япония. Непостоянните членове на съвета се избират за срок от две години.

Не се изключва провеждането и на извънредно заседание заради ситуацията в Сирия, където на 19 септември изтече временният режим по прекратяване на огъня. Москва твърди, че САЩ все още не са изпълнили задължението си да разграничат опозицията от терористичните групи.

В същото време от началото на юли хуманитарните конвои на ООН нямат достъп до Алепо, където са се активизирали военните действия между правителствените сили и незаконните въоръжени групи.