Дейностите на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион са съсредоточени върху подготовката на неговите съюзници за потенциална конфронтация с Русия. Това заяви руското външно министерство, цитирано от "Синхуа".

Позицията на ведомството идва, след като по-рано Румъния обяви готовността си да инвестира 2,5 милиарда евро в модернизацията на военновъздушната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца. Предвижда се базата да бъде разширена във военен град, способен да приеме семействата на 10 000 военнослужещи, с планове за създаване на градска инфраструктура.

Вече започна строителството в южната част на бъдещия военен град, където в момента се изграждат пътища за достъп и стабилна електропреносна мрежа. Модернизацията на военновъздушната база може да я превърне в най-голямата база на НАТО в Европа до 2040 г. Американската армия я използва от 1999 г.

Путин отново отрече, че се готви за война с НАТО

Путин отново отрече, че се готви за война с НАТО

Русия защитавала чрез специалната военна операция руснаците в чужбина

"Разширяването на румънската военновъздушна база е поредното доказателство, че Северноатлантическият блок продължава своята необуздана милитаризация в Източна Европа и Черноморския регион", подчерта руското външно министерство.

То посочи, че "принудителното укрепване на коалиционните способности се извършва и в Полша и балтийските страни".

"Подобна дейност на членовете на НАТО е провокативна, изостря военното напрежение по нашите граници и създава допълнителни заплахи за сигурността на Русия. Всичко това има за цел да подготви съюзниците от Алианса за потенциален сблъсък с нашата страна", отбелязаха от руското МВнР.

"Ще следим развитието в Румъния, ще оценяваме възникващите рискове и ще ги вземаме предвид по време на военното планиране", добавиха от министерството.

Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Русия победи в Украйна

Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Русия победи в Украйна

Той е убеден, че Путин няма да спре в Украйна