Руското външно министерство заяви в сряда, че Запорожката атомна централа ще работи под надзора на руските агенции, след като президентът Владимир Путин официално анексира голяма част от Запорожка област тази седмица, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости.

Друга държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че Рафаел Гроси, директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ще посети Москва през следващите дни, за да обсъди ситуацията в централата.

Генералният директор на украинската държавна компания "Енергоатом" Петро Котин от своя страна заяви на служителите на Запорожката атомна електроцентрала, че поема лично управлението на централата.

"Реших да поема задълженията на генерален директор на Запорожката АЕЦ. Администрацията на централата беше преместена в Киев след отвличането на генералния директор на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов. Всички по-нататъшни решения относно експлоатацията на централата ще бъдат вземани директно в централния офис на НАЕК Енергоатом в Киев", се казва в изявлението във видеообръщение към служителите на атомната централа.

Петро Котин каза, че всички технически въпроси, свързани с експлоатацията на енергоблоковете, ще продължат да се решават от украинския технически персонал на атомната електроцентрала в съгласие с централния офис на Енергоатом.

Котин направи тези изявления въпреки подписания днес указ от Путин за прехвърляне на атомната електроцентрала в руска собственост под контрола на "Росенергоатом".

След подписването на този указ "Росенергоатом" назначи за нов директор на атомната електроцентрала Олег Романенко, бивш главен инженер на АЕЦ "Балаково" в Саратовска област. Също така в Русия казаха, че искат да включат всички служители на станцията в състава на новата експлоатационна организация на атомната електроцентрала.

Русия анексира голяма част от Запорожка област и три други региона, след като проведе непризнати от международната общност референдуми - гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни.

Припомняме, че директорът на Запорожката АЕЦ Игор Мурашов бе задържан от руските окупационни сили на път за работа и определено време неговото местонахождение не беше известно. По-късно той бе освободен и от Русия бе разпространена информация, че той е "сътрудничил под натиск с украинските въоръжени сили".

В сряда от изявление на МААЕ стана ясно, че Мурашов няма да продължи работа в централата. Това се казва в изявление на сайта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"МААЕ разбира, че г-н Мурашов сега е със семейството си на територия, контролирана от Украйна и няма да продължи да изпълнява задълженията си в АЕЦ. Все още не е ясно кой ще го замени на тази роля", казаха от агенцията.

В Запорожка област изхвърлят от домовете им противници на референдума

В Запорожка област изхвърлят от домовете им противници на референдума

Крути мерки на окупаторите