Кремъл обвини НАТО, че третира Русия като "враг" и каза, че ще следи отблизо всички решения, взети на двудневната среща на върха на западния военен алианс в във Вилнюс. Това стана ясно по време на редовен брифинг на говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава "Ройтерс".

"Русия се възприема от тях като враг, като противник. Именно в този дух ще се водят дискусиите", каза той и добави: "Ние следим това много внимателно, защото голяма част от казаното ще бъде подложено на задълбочен анализ, за ​​да вземем мерки за гарантиране на собствената ни сигурност."

Руският външен министър Сергей Лавров също подчерта, че Москва би предприела "подходящи" мерки в очакване на по-нататъшното разширяване на НАТО.

Припомняме, че според Москва, разширяването на НАТО на изток е ключов фактор в решението да нахлуе в Украйна преди близо 17 месеца.

Според Песков, въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО "е много опасен за европейската сигурност... и затова тези, които ще вземат решението, трябва да са наясно с това".

Той изтъкна, че европейските лидери изглежда не разбират, че преместването на военната инфраструктура на НАТО към границите на Русия е грешка.

По думите му, очакваното присъединяване на Швеция към НАТО би имало "негативни последици" за сигурността на Русия, което би накарало Москва да отговори. Песков коментира и решението на Турция да се откаже от опозицията си към присъединяването на Швеция. Той омаловажи хода, като каза, че Анкара трябва да изпълнява задълженията си като член на НАТО. Той изтъкна още, че Русия ще продължи да развива отношенията си с Турция и припомни, че тя не е наложила икономически санкции на Москва заради войната в Украйна.

В интервю за руската държавна информационна агенция РИА Базираният във Виена високопоставен руски преговарящ по сигурността Константин Гаврилов обвини Съединените щати, че подклаждат конфликта, като наливат оръжия в Украйна.

По думите му, Европа би била първата, която ще се сблъска с "катастрофални последици", ако войната ескалира още повече.

В момента продължава срещата във Вилнюс, където се очаква лидерите на НАТО да одобрят първите всеобхватни планове на алианса за защита срещу Русия. Очаква се, че Киев няма да бъде поканен да се присъедини към НАТО, докато войната все още бушува на територията му.

НАТО изпраща "силно послание" за членството на Украйна, но без да дава график

НАТО изпраща "силно послание" за членството на Украйна, но без да дава график

Киев няма да получи директна покана за присъединяване