Европейският съюз и Русия стартират двудневна среща на върха, която е помрачена от споровете между Брюксел и Москва за оръжейното ембарго за Сирия и за руските доставки на природен газ за ЕС, пише „Франс прес".

Представители на ЕС също отбелязаха, че въпросът за човешките права в Русия ще бъдe поставен под „микроскоп" по време на разговорите в град Екатиринбург в Урал.

Руският президент Владимир Путин ще има възможност да се разбере с президента на ЕС Херман ван Ромпой и шефa на Европейската комисия Жозе Барозу по време на вечеря късно тази вечер преди утрешния ден на преговори.

Анализатори и официални лица обявиха, че се очаква малък прогрес на срещата.

Русия се надява да склони лидерите на ЕС на отстъпки по дълго дискутирания въпрос за свободно пътуване на руснаци в рамките на блока.

В момента нашите отношения с Европа са по-лоши от първите години от постсъветската история", каза Мария Лимпан от Центъра „Карнеги" в Москва.

„Темата за Сирия ще бъде една от приоритетните области по време на разговорите", подчерта посланикът на Русия в ЕС Владимир Чизхов преди срещата.

Руският военен министър Сергей Шойгу дори отиде по-далеч, заявявайки, че въоръжаването на сирийските бунтовници ще обедини Москва да достави оръжия на Асад, които са забранени от международните договори.

Всяко решение има две страни. Ако от една страна се вдигнат ограниченията, то от друга страна може да не се спазват приетите преди това задължения, подчерта той преди разговорите.

Анализатори вярват, че Москва и Брюксел могат да изгладят различията си чрез изготвяне на общо послание за провеждане на предложената мирна конференция за Сирия.

Но по-малко ясно е как двете страни ще разрешат нарастващите различия за доставките на руски природен газ за европейския пазар.

Руските доставки на газ са около 1/3 от всички за ЕС - доминация, която позволява на „Газпром" да диктува цените много години.

Спорът достигна най-критичната си точка, след като през септември 2012 година ЕС взе решение да започне съдебно разследване на стратегията на „Газпром" за определяне на цените.

Съветникът на Путин по външна политика Юрий Ушаков обяви, че тези действия са „дискриминация".

Анализатори смятат, че този спор сам по себе си е достатъчен да попречи на шансовете на Москва и Брюксел за постигане на напредък в Екатеринбург.

Въпросът за спазването на човешките права на срещата също ще присъства.

Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че Брюксел е разтревожен от новите мерки срещу НПО с чуждо финансиране - класифицирани в Русия като „чужди агенти".

Аштън изтъкна за Интерфакс, че Брюксел ще повдигне проблема за Сергей Магнитски.