Докато джихадисти от всякакъв вид набират сила в Западна Африка, а Франция, дълги години беше водещ партньор на региона, постепенно губи позиции, влияние печели Русия. Защо и какво се случва на Черния континент пише в обощителен материал руската редакция на BBC.

Все още обаче не е ясно доколко успешна ще бъде руската намеса, а последните събития в Мали подсказват, че успехът срещу джихадистите всъщност е много скромен.

Проруските демонстранти излязоха по улиците в кулминацията на втория военен преврат в страната от началото на годината, при който 34-годишният капитан от армията Ибрахим Траоре стана новият лидер на Буркина Фасо. Начело на група недоволни младши офицери той сваля от власт лидера на военната хунта подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, който на свой ред сваля избрания през януари президент на страната. Както Траоре, така и Дамба оправдават преврата си и идването си на власт с това, че предишното правителство не е успяло да се справи с джихадисткото въстание, което се разрастваше главоломно в Сахел.

Съществува обаче и друга гледна точка, според която превратът в Буркина Фасо е само още едно звено от веригата от събития, в която Франция губи влияние в бившите си колонии, а Русия печели такова.

Джихадистите настъпват

Дни след като завзема властта с преврат, капитанът от армията Ибрахим Траоре се опитва да увери народа на Буркина Фасо, че ще донесе мир в страната, обхваната от джихадистки бунт.

"Знам, че съм по-млад от повечето хора тук. Не искахме това, което се случи, но нямахме избор", каза Траоре на среща с правителствени служители тази седмица.

Но тази година, по оценки на анализатори, ще бъде най-смъртоносната в Буркина Фасо и Мали по отношение на броя на жертвите на джихадистите, свързани с терористичните организации "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

По данни на Проекта за данни за местоположението на въоръжените конфликти и събитията (ACLED) - организация, която събира информация за конфликти - само през първата половина на годината в Буркина Фасо, Мали и Нигер са били убити близо 5500 души от паравоенни групи, държавни сили за сигурност и групи за самозащита. За цялата 2021 г. броят на жертвите е 5 720.

Африка: Новото бойно поле на Путин срещу Запада

Имперските амбиции на Кремъл

Близо 2 милиона души - 10% от населението на Буркина Фасо - са принудени да напуснат домовете си. Насилието е засегнало 10 от 13-те административни области на страната. По данни на Африканския център за стратегически изследвания почти две трети от 135-те административни области на Мали, Буркина Фасо и Западен Нигер са претърпели терористични нападения през тази година.

Бойците са установили контрол над голяма част от Буркина Фасо (според някои оценки почти половината от страната) и не е ясно как да им се противодейства.

"Опитахме всичко, но джихадистите продължават да заемат все повече територии", казва Ибрахим Яхая Ибрахим, анализатор за Сахел в Международната кризисна група.

Национални армии, 15 000 военнослужещи на ООН, както и френски и европейски сили участват в борбата с джихада в целия регион в рамките на операция "Бархан". Мали се обърна за помощ към руски наемници, а Траоре не изключва възможността Буркина Фасо също да прибегне до такъв вариант.

Новият лидер на страната все пак се изказа предпазливо, като в интервю за френско радио заяви, че Буркина Фасо има много партньори и Франция е един от тях. Въпреки това групи, подкрепящи новия режим, се изказват в социалните мрежи за покана на наемниците от ЧВК "Вагнер" в страната, отбелязва Ибрахим от Международната кризисна група.

"Някои членове на организации на гражданското общество, които подкрепят Траоре, призовават Русия да се намеси. Мнозина може и да не са съгласни с това, но тези, които призовават Русия, са по-гласовити. В този регион има дълбоко недоволство срещу Франция", казва Ибрахим, имайки предвид недоволството на местните елити, които са тясно свързани с Париж.

В официално изявление в деня след преврата Франция официално отрече да е замесена в събитията в Буркина Фасо, нито да е подкрепяла режима на Дамиба, в което беше многократно обвинявана.

През изминалия уикенд обаче млади мъже, някои от които увити в руски знамена, нападнаха френското посолство в Уагадугу и културен център в южния град Бобо-Диуласо.

Британското разузнаване: Лавров търси индулгенции в Африка

Британското разузнаване: Лавров търси индулгенции в Африка

"Вагнер" се е настанил в Углеродската централа

Ръката на Москва?

Може би Кремъл вижда в Траоре нов съюзник, след като Пол-Анри Сандаого Дамиба, който дойде на власт през януари, не успя да отговори на очакванията на Москва, за разлика от военния режим в съседна Мали. Анализаторите смятат, че новият лидер на Буркина Фасо скоро ще последва примера му.

Според Улф Лесинг, ръководител на регионалната програма за Сахел във фондация "Конрад Аденауер", все още не е ясно дали Русия стои зад нов преврат. Както и в Мали, Кремъл от известно време настоява за военно сътрудничество с Буркина Фасо.

Поне част от военното правителство симпатизира на Русия, смята Лесинг, и новото правителство няма да може да пренебрегне проруските настроения, които се натрупват от години.

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

Въпреки че Москва отрича неправомерни действия

Това е в съответствие с геополитическите интереси на Москва, която вече е активна в Централноафриканската република и Мали, опитвайки се да извади тези страни от френската сфера на влияние. Освен това кризата в Буркина Фасо може да влоши сигурността и в съседния Кот д'Ивоар - най-важният съюзник на Франция в Западна Африка.

"При предишни преврати Русия се е опитвала да се представи като случаен бенефициент на смяната на режима", казва д-р Самуел Рамани от Кралския обединен изследователски институт и автор на книгата "Русия в Африка" - "Този път Русия е много по-активна в подкрепата на преврата и това доведе до спекулации, че тя е играла координираща роля."

Буркина Фасо представлява интерес за Кремъл и от икономическа гледна точка. Страната е четвъртият по големина производител на злато на континента. "Няколко руски минни компании вече търсят злато там", казва Лесинг. Така че въпросът за заплащането на услугите на евентуални наемници от ЧВК "Вагнер" също може да бъде решен бързо. И преди това услугите на "Вагнер" се заплащаха от концесии за добив, чиито условия не бяха оповестявани.

Новината за преврата в Буркина Фасо вече беше приветствана от руския бизнесмен Евгений Пригожин, който само няколко часа след това заяви: "Сърдечно поздравявам и приветствам капитан Ибрахим Траоре, един наистина достоен и смел син на своята родина."

Редица анализатори смятат, че като помагат на автократите да запазят властта си, Вагнеровците полагат основите на дългосрочно присъствие в страната и по този начин създават екзистенциална геополитическа зависимост от Кремъл.

Все още обаче е рано да се говори за успеха на руските наемници в борбата срещу джихадистите: в Мали например броят на нападенията продължава да расте след изтеглянето на Франция.

Връзките на Буркина Фасо с Русия "винаги са съществували, въпреки че в миналото не са били толкова видими", казва Анри Кубизар, който председателства парламентарната група за сътрудничество между двете страни от 2015 до 2020 г.

Както и в Мали, политическите отношения и образователният обмен с Москва датират от времето на бившия Съветски съюз и ранните постколониални времена.

Според Кубизар интензивността на отношенията е започнала да намалява в средата на 80-те години с началото на перестройката и почти е спряла с разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Днес обаче Русия отново се чувства комфортно в Африка.

Буркина Фасо например е един от най-успешните пазари за руския канал за чуждестранно излъчване Sputnik, а RT също така значително разшири пропагандните си програми на френски език. Освен това Агенцията за интернет изследвания - т.нар. Ферма за тролове на Пригожин продължава да подклажда настроения срещу бившата метрополия на Франция в социалните медии.

"Смятам, че Буркина Фасо иска да избегне капана, в който попадна Мали", казва д-р Самуел Рамани от Кралския обединен изследователски институт и отбелязва, че хунтата в Мали е много враждебна към европейците и американците, откакто дойде на власт през 2020 г. Сега Мали е напълно зависима и завладяна от руската държава. След като руснаците се появят в тези райони, е невъзможно да ги прогоните оттам, това вече се е случило в Централноафриканската република.

Според Рамани Траоре се опитва да се увери, че от самото начало не се лишава от евентуална помощ от западните страни, които очевидно не искат да бъдат съседи на Русия в Буркина Фасо. Но съществува риск да не се постигне съгласие с никого, да останете без подкрепа и тогава нов преврат няма да закъснее.

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР

Унищожаване или договаряне?

Докато Буркина Фасо бавно се възстановява от последния преврат, съседните държави наблюдават политическите сътресения в страната с нарастваща загриженост.

"Виждаме, че заплахата от тероризъм и екстремистко насилие се разпространява не само в страните от Сахел, но и в крайбрежните държави", казва пред DW Мутару Мумуни Муктар, изпълнителен директор на независимия Западноафрикански център за борба с екстремизма.

Той сочи и нарастващото екстремистко насилие по северните граници на Того, Бенин и Кот д'Ивоар. Според Муктар честите преврати увеличават заплахата от екстремизъм в Западна Африка. "Това съчетание от заплахи за сигурността трябва да тревожи всички нас, особено страни като Гана на брега, които все още не са се сблъсквали с преки нападения от страна на екстремисти", каза той.

И според Орнела Модеран, политически анализатор и специалист по сигурността в Сахел, с нарастването на насилието сред местното население и редовите военни нараства и толерантността към държавните преврати.

"Гражданите на Западна Африка вярват, че превратите са магическа пръчка, която ще промени ситуацията за една нощ", казва Сани Адиб, анализатор по въпросите на сигурността и външната политика, но не мисли, че капитан Траоре може да промени нещо за една нощ. Необходим е по-скоро по-съгласуван и координиран международен подход.

Някои проруски групи настояват за по-агресивен подход към джихадистите. "Можете да се опитате да намерите джихадисти и да ги унищожите поотделно. Именно това се опитват да направят французите", твърди Ибрахим. Или пък може да се атакуват села и да се убиват джихадисти заедно с цивилни, за да се укрепят на място, без да се вземат предвид нарушенията на правата на човека, и това е методът, който руснаците опитват. Но в Мали този подход има само ограничени резултати."

Тъй като отношенията с Мали се влошават, а руското влияние нараства, тази година Франция изтегли последните си войници, разположени от 2013 г. за борба с джихадистите.

Положението в страната като цяло обаче се влоши, откакто групите на "Вагнер" пристигнаха там по-рано тази година.

След десетилетие на антитерористични операции в Сахел анализаторите се питат дали е време да се помисли за диалог между правителствата и въоръжените групировки.

"Военните сили са незаменими, но трябва да ги подкрепим с различни форми на реакция, включително политическа реакция, която включва диалог с тези групи, защото днес те са се превърнали в основни играчи", казва Ибрахим.

Наблюдателите смятат, че всяко възможно решение на проблема с джихадистите в Буркина Фасо ще дойде отвън. Друг е въпросът дали Кремъл ще го направи.

Разследване разкрива мащаба на действие на руските наемници от Вагнер в Либия

Разследване разкрива мащаба на действие на руските наемници от Вагнер в Либия

Ползват достъпна единствено за руската армия техника и извършват военни престъпления