Германските разузнавателни служби работят в тясно сътрудничество с NSA, но страната също е обект на наблюдение от страна на САЩ, както показва документ, публикуван от SPIEGEL.

Шпионският софтуер XKeyscore се управлява от съоръжение в Хесен и резултатите се представят на президента Обама.

Американското военно поделение в Грисхайм, близо до Франкфурт, е с висока система за сигурност. Сградите са относително прости и разделени от големи райони. Местните жители подозират, че много от тези, които работят на обекта прекарват голяма част от времето си под земята и се занимават с шпионаж.

Така нареченият "Dagger Complex" е един от най-добре защитените зони в германската провинция Хесен. Местният жител Даниел Бангерт наскоро откри какво би могло да се случи с тези, които показват малко повече интерес към сайтове като този. В началото на юли Бангерт - под въздействието на случая "Сноудън" - използва своя Facebook профил, за да публикува покана за "разходка" до комплексът Dagger с цел "съвместни изследвания в застрашената база на шпионите на NSA".

Но още преди да започне разходката в света на шпионажа, трябваше да се изправи пред полицията.

Законодателите в Бундестага също изразиха интерес към групата сгради в близост до Дармщат, южно от Франкфурт. Кампусът помещава един от най-важните европейски клонове на американската разузнавателна агенция (NSA), която е под обстрел в резултат на случая "Сноудън".

Според вътрешна информация на разузнавателната агенция, видяна от SPIEGEL, Eвропейският криптологичен център (ECC) на агенцията е със седалище в Грисхайм. A докладът на NSA за 2011 посочва, че центърът е прави едни от най-големите анализи в Европа. Според доклада резултатите от дейността се отразяват в дневния отчет на президента, като отчета на разузнаването се дава средно два пъти седмично.

Германия е специално място за NSA в много отношения. Малко други страни са източник на толкова много данни за разузнавателните агенции на САЩ. Много от данните идват от външно разузнаване на Германия - Bundesnachrichtendienst (BND). В същото време самата Германия, въпреки всички приятелски уверения за обратното, също е обект на наблюдение. Според "тайно" резюме на документ, получен от Сноудън, до който SPIEGEL също има достъп, Германия е една от целите на американския шпионаж.

През април 2013 NSA определя нейните приоритети на "разузнаване" по скала, която започва от "1" ( най-висок интерес) до "5" (най-нисък интерес). Не е изненадващо, че под номер едно са поставени Китай, Русия, Иран, Пакистан и Афганистан. Германия се нарежда някъде по средата на този приоритетен списък, заедно с Франция и Япония, но преди Италия и Испания.

Сред въпросите, представляващи интерес стоят немската външна политика и икономическата стабилност, както и заплахите за финансовата система. Други сфери под надзор включват теми като износа на оръжие, нови технологии, модерни конвенционални оръжия и международната търговия. Шпионите очевидно смятат, че контраразузнаването и рискът от кибератаки срещу инфраструктурата на САЩ, идващи от Германия, не са особено заплашителни. Документът изброява общо девет области в Германия, които трябва да бъдат наблюдавани.

Според списъка за шпионаж приоритет е и наблюдението на Европейския съюз, по-специално в шест отделни области. Тези с висок приоритет са целите на външната политика на ЕС, международна търговия" и икономическа стабилност. Като по-малко приоритетни области са определени нови технологии, енергийната сигурност и въпросите на продоволствената сигурност.

Страни като Камбоджа, Лаос и Непал са очевидно повече или по-малко значими от гледна точка на разузнаването на САЩ, както и повечето европейски страни, като Финландия, Дания, Хърватия и Чехия.

Докладът отразява двойствените отношения, които Съединените щати имат с много страни. От една страна разузнавателните служби си сътрудничат една с друга и обменят информация. От друга страна Вашингтон шпионира много страни. Само Обединеното кралство, Австралия, Канада и Нова Зеландия - "петте очи" заедно със Съединените щати - се възприемат като истински приятели по отношение на шпионажа, и с които е налице открит обмен на информация.

NSA класифицира около 30 други страни като "трети страни", с които си сътрудничи, макар и с резерви. Германия е една от тях. "Ние можем и често се насочваме към сигналите на повечето трети страни чуждестранни партньори," се казва в секретния документ.

Списъкът на приоритетите, в който Германия е включена като цел на американското разузнаване, е пречка за усилията на американците към контролиране на щетите, причинени от изтичане на информация за различни програми за шпионаж и операциите по наблюдение. Миналата седмица BND настоя, че тя е "нямала данни", че NSA "събира лични данни за германски граждани в Германия".

"Мониторингът на приятели - това е неприемливо", заяви говорителят на канцлерa Ангела Меркел, Щефен Зайберт, след като SPIEGEL публикува през юли историята как NSA прониква в институциите на Европейския съюз. "Вече не сме в Студената война", добави той.

Повече от шест седмици след излизане на скандала наяве германското правителство все още чака отговор за това, какво точно прави NSA в и против Германия. По-специално Берлин все още не е напълно информиран за това какви данни събира агенцията пряко или непряко. В допълнение към милионите мета данни BND признава събирането на информация от своите станции за наблюдение, като например тази в Bad Aibling в близост до Мюнхен и препращането й на американците.

Различни документи на NSA от минали години, които SPIEGEL е разгледал, показват интензивността на американското наблюдение на международните комуникации и данни от нейни обекти в Германия. В допълнение към станцията в Bad Aibling оборудването на NSA в Грисхайм играе важна роля и се вижда от описанието на персонала на NSA като "история на успеха" в областта на техническoто наблюдение.

Според документа броят на операциите по наблюдение с конкретни цели се е увеличил от 5 на 26 за периода 2007-2011г и с 240 служители, фокусирайки се върху различните приоритети, включително Африка, Европа, Близкия Изток и антитерористични операции.

Обектът в Хесен също представлява интерес и по друга причина: софтуерът XKeyscore изглежда се използва там, както е посочено от вътрешния доклад на NSA за 2012 г.. В доклада, със странно заглавие "Приказки от земята на Братя Грим", се описва как успешно анализаторите използвали програмата. Също поучителен е фактът, че много служители на NSA имат голямо уважение към XKeyscore. Един анализатор е заявил, че той винаги се е чувствал с единия крак в затвора, когато използвал програмата, но е започнал да се чувства по-уверен, след като преминал обучение.

Преди XKeyscore работата на анализаторите от NSA се сравнява с "Форест Гъмп на неговата лодка край бреговете на Алабама", се казва в доклада от Грисхайм.
С XKeyscore служителите установиха "ново движение и документи," заяви мениджър на един от отделите в Африка. След прихващането на информация се отбелязва, че документът, е материал от тунизийското министерство на вътрешните работи и няма друга система за наблюдение, която да може да се сдобие с него.

От документите става ясно, че NSA искат да разпространят новите функции, предлагани от системата (BND също са я използвали в малък мащаб от 2007 г.) чрез най-широко използване на програма за вътрешна модернизация. За да направи това, тя използва програма за обучение, един вид схема за обучение за различните станции, разработена от британската разузнавателна агенция. 68 души присъстваха на една от тези програми в Грисхайм през март 2012.

За да създаде допълнителна мотивация, NSA включва различни функции от компютърните игри в програмата. Например анализаторите, които са особено добри в използване XKeyscore могат да придобият "skilz" точки. Учебните единици в Хесен очевидно са успешни. ECC анализатори постигат "най-висока средна на точки skilz" в сравнение с всички други отдели на НСА, участващи в програмата за обучение.

Американците едва ли ще признаят пред германското правителство какво точно прави групата в Грисхайм и дали американците там също имат цели в разузнаването на Германия. Бившият директор на NSA Майкъл Хайден заяви за SPIEGEL, че "щетата за германско-американските отношения е огромна." След 11 септември, казва той, се фокусирах върху разработването на силни работни отношения с BND. "Опитах се да се избегне да действам като окупатор. Ние разширихме сътрудничеството." Този успех, добавя той, сега е в опасност.

Въпреки че Хейдън е вече е пенсиониран генерал, той не отрича, че NSA извършва контрашпионаж. "Ние крадем тайни. Ние сме номер едно в това", казва той. "Но това не е злонамерен или промишлен шпионаж. Ние крадем, за да сте в безопасност, а не за да ви направим богати", изтъкна той.

11 септември, 2001, твърди бившият служител на NSA Томас Дрейк, зае централна роля в отношенията на Америка с Германия. Дрейк, който говори немски, пилотира разузнавателен самолет над територията на Германия в продължение на години, подслушвайки Източния блок. Той напуска агенцията през 2008 г. и подобно на Сноудън, се превърна в лицето, подало сигнал. 11 септември е спусъкът Германия да стане обект с висок приоритет" Американците, добавя той, са заинтересовани в намирането кой в Германия симпатизира на ислямистите.

Ще бъде интересно да се види дали американското правителство ще действа в посока на обещанието за прозрачност, която Обама направи в петък в отговор на нарастващото обществено напрежение. "Ние можем и трябва да бъде по-прозрачни", заяви президентът, отбелязвайки, че е дал указания на американските разузнавателни агенции да даде повече информация за програмите за надзор по огън.

Германските разузнавателни агенции се надяват разкриването на информация да приключи скоро. Те искат да се върнат към всекидневния живот, което предвижда тясно сътрудничество с американците. Това е чувство, което споделят с повечето служители в НСА, за които Сноудън е анатема, защото те също използват силата на инструменти като XKeyscore.

В крайна сметка всеки обича "нова играчка", заявява служител на NSA в един от докладите. XKeyscore, продължава докладът, е може би "дракон със седем глави. Голям и страшен? Разбира се. Силен и мощен? О, да."