Американският президент Барак Обама осъди насилието в Либия, съобщават световни медии.

Снощи Обама направи първото си официално изявление, в което коментира сложната ситуация в Либия. Той определи масовите убийства като възмутителни и неприемливи и посочи, че разстрелът на мирни граждани нарушава международните норми.

Той призова нацията да се обедини и заедно да се противопостави на насилието. Обама не назова санкциите, които ще бъдат наложени към Либия, но заяви, че съветниците му по външната политика готвят отговор за случващото се в Либия.

Американският президент посочи, че държавният секретар Хилари Клинтън ще посети специалната сесия на Съвета на ООН по правата на човека, на която ще се обсъжда ситуацията в Либия. Представителите на Либия в ООН вече обвиниха Кадафи в геноцид.

Любопитно е обаче, че Обама нито веднъж в изявлението си не спомена името на либийския лидер Муамар Кадафи, чиято оставка демонстрантите искат.

Припомняме, че вчера позиция по Либия зае президентът на Франция Никола Саркози, който призова ЕС за преустановяване на икономическото сътрудничество с африканската страна.