Белият дом потвърди в сряда, че Вашингтон разследва съобщенията, че американски военни превозни средства са били използвани в атаки срещу Русия, предупреждавайки Украйна и проукраинските сили да не използват американско оборудване за настъпателни действия в Русия, предава Политико.

Две проукраински руски паравоенни групировки поеха отговорност за нападение в понеделник в руската област Белгород, превзело няколко малки села. Москва обяви в сряда, че е победила групите, убивайки над 70 души и унищожавайки произведени в САЩ военни превозни средства.

Русия хвърли генерал срещу 70 диверсанти в Белгород

Русия хвърли генерал срещу 70 диверсанти в Белгород

На 26 май Путин ще обсъди ситуацията в Белгород

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че Белият дом "разглежда доклади които твърдят, че може да са замесени американско оборудване и превозни средства", изразявайки очевидно разочарование от Вашингтон. Говорителят на Пентагона бриг. Генерал Патрик Райдър заяви във вторник, че САЩ нито са разрешили, нито са получили украински искания за прехвърляне на оборудване на паравоенни групи. Той също така изрази съмнения относно автентичността на руските доклади и изображения, показващи произведени в САЩ превозни средства, сравнявайки ги с фалшиви изображения на предполагаеми експлозии в Пентагона.

Украйна отрече да е замесена в атаката, твърдейки, че двете групи - легион "Свободна Русия" и руският доброволчески корпус - се състоят единствено от руски граждани, воюващи заедно с Украйна и целящи създаването на демилитаризирана зона по границата с Украйна. Андрий Черняк, представител на военното разузнаване на Украйна, каза за POLITICO, че военната помощ, предоставена от САЩ и други западни съюзници, е строго ограничена за използване от украинската армия. Той призна, че е бил в контакт с паравоенните групи, но заяви, че не е сигурен относно произхода на произведените в САЩ превозни средства, които са придобили.

Черняк подчерта, че основната им цел е да защитят Украйна, като гледат на руските граждани в групите като на личности, които се противопоставят на Путин и се стремят да подкопаят неговия режим. Той каза: "Все повече и повече хора в Русия разбират, че не искат да умрат за (Путин) във война".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу описа групите като украински "националисти" по време на телевизионна среща с руски военни, показвайки изображения на две тежко повредени бронирани превозни средства, наподобяващи тези, предоставени от САЩ на Украйна като част от военна помощ. Шойгу твърди, че националистическите формирования са били неутрализирани чрез въздушни удари, артилерийски огън и активни действия, като остатъците са били изхвърлени обратно на украинска територия, докато не бъдат напълно елиминирани.

Самите две групировки обаче твърдят, че са успели да се върнат в Украйна само с две жертви и десет ранени от легиона "Свободна Русия", заедно с двама ранени от руския доброволчески корпус. На въпроса как са се сдобили с произведени в САЩ превозни средства, Денис Капустин от Руския доброволчески корпус, известен още като "Белия рекс" (същото име като линията му от бели националистически облекла), шеговито отбеляза, че неговите бойци са могли да ги купят от всеки военен магазин — подигравателна препратка към коментарите на Владимир Путин за това как подкрепяните от Русия екстремисти са се сдобили с оръжия, за да се бият срещу Украйна в района на Донбас през 2014 г.

Капустин също твърди, че групата му е придобила военни превозни средства, откраднати от Украйна.