Американският президент Барак Обама обяви, че е убеден, че ангажиментът на САЩ към НАТО ще продължи, стремейки се да успокои съюзниците си, че новоизбраният президент Доналд Тръмп ще поддържа основните американски стратегически интереси по целия свят, съобщава "Ройтерс".

"Днес НАТО, най-големият алианс в света, е толкова силно и толкова готово, колкото винаги е било. И аз съм убеден, че точно както ангажиментът на Америка към трансатлантическия алианс устоя в продължение на седем десетилетия - както при републикански, така и при демократически администрации - този ангажимент ще продължи по-нататък във времето. Включително нашето обещание и нашето задължение по договор да защитаваме всеки съюзник", изтъкна Обама по време на реч в Атина.

Посещението му в Гърция и Германия ще е последната му визита в Европа преди да бъде наследен на поста от Доналд Тръмп през януари.

"Нашите демокрации показват, че ние сме по-силни от терористите, фундаменталистите и абсолютистите, които не могат да понасят различието... които се опитват да променят начина на живот на хората чрез насилие и искат да ни накарат да се откажем от ценностите си", посочи още американският държавен глава.

"Демокрацията е по-силна от групировки като ДАЕШ ("Ислямска държава"), увери още Обама.

"Понеже нашите демокрации са приобщаващи, ние можем да посрещаме хора и бежанци в нужда в нашите страни и никъде другаде ние не видяхме по-очевидно състрадание отколкото тук в Гърция", похвали Обама домакините си, след като посети Акропола в Атина.

По думите на Обама, приемът на бежанци от страна Гърция бил вдъхновил света, но тя сама не можела да се справи с европейския мигрантски проблем.

"Само един истински колективен отговор от Европа и света може да реши въпроса със стотиците хиляди бежанци, бягащи от насилието в Близкия изток. Не може да се очаква от Гърция да носи сама това бреме", настоя Обама.

Същевременно американският президент изрази благодарност към Гърция за "запалването на пламъка", който се превърна в съвременната демокрация. Отговаряйки на критики и безпокойства за състоянието на демокрацията днес, Обама подчерта: "Пламъкът, запален първо тук, в Атина, никога не загина."