Марк Басели Юсеф,, който стои зад антимюсюлманския филм, предизвикал сериозни протести и сблъсъци миналата година в мюсюлманския свят, е прехвърлен от затвор в жилище под наблюдение, за да излежи оставащите седмици от присъдата си, съобщиха федерални представители, цитирани от „Джерусалим пост".

Припомняме, публикуваният през юли 2012 година любителски филм „Невинността на мюсюлманите" доведе до масови протести и стълкновения в ислямския свят в продължение на седмици. Във филма се представя пророкът Мохамед като женкар и педофил.

Ноември 2012 година Юсеф беше осъден на една година затвор заради нарушаване на пробационния период по съдебен случай за банкова измама от 2010 година. Той е използвал фалшиво алиби в съда и е излъгал служителя, който следи за неговата пробация.

Никога не съм смятал, че моят филм може да причини някакви проблеми на някого или някой може да убие заради моя филм", каза 56-годишният египетски копт в телефонно интервю за СиЕнЕн, разпространено вчера. Това е първият му публичен коментар от ареста му миналата година.