Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван напредна в Сената на САЩ във вторник и предстои окончателното му гласуване.

Това се случва, след като Камарата на представителите внезапно сложи край на продължилия месеци застой и одобри помощта миналата седмица, съобщава "Ройтерс".

Сенатът гласува с 80 гласа "за" срещу 19 "против", за да придвижи пакета от четири законопроекта, приети от Камарата, много повече от 60-те, необходими, за да проправят пътя за гласуване на окончателното приемане веднага във вторник или сряда.

САЩ подготвят пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвят пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

Военният пакет включва превозни средства, боеприпаси за противовъздушна отбрана Stinger и др.

Един от законопроектите предвижда 61 милиарда долара за Украйна, втори предоставя 26 милиарда долара за Израел и хуманитарна помощ за цивилни в конфликтни зони по света.

Трети отделя 8,12 милиарда долара "за противодействие на комунистически Китай" в Индо-Тихия океан.

Четвъртият включва потенциална забрана на приложението за социални медии TikTok, мерки за прехвърляне на конфискувани руски активи в Украйна и нови санкции срещу Иран.

ФБР припомня колко опасен е TikTok

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Кристофър Рей във вторник подчерта опасенията за сигурността относно популярното китайско приложение

Президентът Джо Байдън обеща да подпише мярката в закон веднага щом стигне до бюрото му, а администрацията му вече подготвя пакет от военна помощ от 1 милиард долара за Украйна, първият, който ще бъде осигурен от законопроекта, казаха двама американски служители пред "Ройтерс".

След процедурното гласуване лидерите на демократите и републиканците в Сената прогнозираха, че Конгресът ясно е предупредил руския президент Владимир Путин и други чуждестранни противници, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна и други чуждестранни партньори.

"Това е повратна точка в историята. Западната демокрация може би беше изправена пред най-голямата си заплаха след края на Студената война", каза в Сената лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър.

Пакетът от помощи може да бъде последният одобрен за Украйна до изборите през ноември, когато Белият дом, Камарата на представителите и една трета от Сената ще бъдат спечелени.

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Веднага след гласуването в Сената

Почти всички гласове "не" - 17 от 19 - дойдоха от републиканците, много от тях близки съюзници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, скептик по отношение на помощта за Украйна, който наблегна на политиката "Америка на първо място", докато се бори за втори мандат през ноември.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза, че партията му е склонна да бъде изолационистка, когато демократ е в Белия дом, но отбеляза, че повече от половината републиканска конференция е гласувала в подкрепа на законопроекта.

Украйна вече благодари за помощта. 

Президентът Владимир Зеленски отговори и на последните новини за помощта от Сената, съобщава УНИАН.

"Благодарен съм на Сената на САЩ за днешното одобрение на животоспасяваща помощ за Украйна. Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство в напредъка на това двупартийно законодателство и на всички американски сенатори от двете партии, които гласуваха за това", се казва в съобщението.

Зеленски отбеляза, че този вот засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят.