Повече от седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу мълчи за опита за въоръжен бунт на Евгений Пригожин, ръководител на ЧВК "Вагнер", който започна вечерта на 23 юни.

С така наречения "марш на справедливостта" на Пригожин се предполага, че имаше намерение да свали от власт руското военно ръководство, но в крайна сметка сключи сделка с посредничеството на Александър Лукашенко. Според условията на сделката Минск ще предостави на Пригожин убежище, а онези от неговите бойци, които не са участвали в бунта, ще могат да подпишат договори с руското министерство на отбраната.

"Опитът за бунт в Русия на 23-25 юни се провали преди всичко поради верността на въоръжените сили към клетвата и воинския дълг", заяви Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Не мога да не спомена още един въпрос, на който нашият Върховен главнокомандващ вече е дал изчерпателни отговори. Става дума за опита да се дестабилизира ситуацията в Русия на 23-25 юни. Тези планове се провалиха преди всичко поради това, че личният състав на въоръжените сили остана верен на своята клетва и на своя воински дълг", заяви министърът по време на конферентен разговор с висшия състав на руските въоръжени сили.

Според него "провокацията" не е повлияла на действията на войсковите групи в Украйна. "Военнослужещите смело и самоотвержено продължиха да изпълняват възложените им задачи", твърди министърът.

Прави впечатление, че както в първото обръщение на Владимир Путин нито веднъж в думите на Шойгу не се споменава поименно Евгений Пригожин, нито името на частната му армия.