Терористичната атака срещу "Северен поток" превърна Германия и други европейски страни в придатък на САЩ в икономиката, финансите и енергетиката. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за документалния филм "МГИМО 80", цитирано от ТАСС.

"Сега всички чуват за терористичната атака срещу "Северни потоци", която Европа мълчаливо и послушно преглътна, въпреки че пречи на развитието на Германия и до голяма степен на други европейски страни", отбеляза Лавров.

"Времената са такива: всички слушат хегемона с надеждата, че той ще ги защити. Той взима от теб, дори и да си съюзник, само това, което му трябва, и после го изхвърля като вече изхабен материал, посочи министърът. Всички разбират, че тази система на международни отношения, която все още съдържа изключително негативна тенденция, водена от англосаксонците, е изживяла своята полезност. Но тя не иска да умре."

Русия предупреждава за опасен прецедент след взривовете на "Северен поток"

Русия предупреждава за опасен прецедент след взривовете на "Северен поток"

Атентатът не трябва да остане ненаказан, според руските власти, защото засяга цяла Европа

Според него Западът не иска да премине към равноправни отношения.

"След пет века господство чрез завземане на чужди земи, унищожаване на местното население в Северна Америка, Африка и други части на света, Западът свикна да живее от колониални подходи. Сега той иска да направи това, използвайки неоколониални методи", заяви шефът на руското външно министерство.

Руският посланик в Германия Сергей Нечаев заяви по-рано, че ще се създаде много сериозен прецедент, ако атентатът срещу газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" остане ненаказан.

"Това е терористичен акт, насочен срещу критична енергийна инфраструктура в Европа. В този случай бяха нанесени огромни щети не само на Германия и Русия, но и на Европейската икономика. Трябва да знаем истината", настоя Нечаев.

В същото време той призова за "честно разследване", като отбеляза, че ако това не може да бъде осигурено на национално ниво, тогава е необходимо независимо международно разследване с участието на Руската федерация.

Според Русия, Германия пречи на разследването около  "Северен поток"

Според Русия, Германия пречи на разследването около "Северен поток"

Приключилите разследвания на Дания и Швеция са били "абсолютно непрозрачни"

Отговаряйки на въпроса кой може да стои зад експлозията на тръбопроводи, дипломатът призова да се помисли "кой има полза от това".

Според Русия, Германия пречи на разследването около "Северен поток", стана ясно в началото на октомври. Германия се намесва в опитите за установяване на всички обстоятелства на експлозиите на "Северен поток" и "Северен поток 2". Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

Според руския дипломат разследването на германските власти, както и приключилите разследвания на Дания и Швеция са били "абсолютно непрозрачни".

В края на септември "Шпигел" писа, че според нейно разследване има данни, че украинската армия е одобрила саботажа срещу "Северен поток".

"Шпигел": Украинската армия е одобрила саботажа срещу "Северен поток"

"Шпигел": Украинската армия е одобрила саботажа срещу "Северен поток"

Президентът Зеленски не е знаел за плана

Саботажът на газопроводите "Северен поток" преди две години е бил разрешен от тогавашния главнокомандващ украинската армия Валерий Залужний. Операцията е планирана и ръководена от бившия офицер от украинското разузнаване Роман Червински.

Саботажният екип се е състоял от няколко украински водолази, почти всички цивилни.

Президентът Володимир Зеленски не е бил информиран предварително. Зеленски винаги е отричал участието на своето правителство в саботажните операции. Операцията в Балтийско море е струвала около 300 000 щатски долара и е била частно финансирана, но е била представена на Залужний за разрешение.

"Северен поток" няма застраховка за военен риск

"Северен поток" няма застраховка за военен риск

Операторът на газопровода търси над 400 милиона евро от застрахователите

Никой не е поел отговорност за взривовете, избухнали седем месеца след като Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна. Москва - без да предоставя доказателства - многократно е казвала, че атаката е извършена от Съединените щати и Великобритания, като и двете отричат ​​обвиненията.

През август, германската прокуратура съобщи, че е издала заповед за арест на украински инструктор по гмуркане в Полша във връзка с атаките.

Полските прокурори казаха, че са получили германската заповед, но заподозреният вече е напуснал страната, тъй като Берлин не е включил името му в база данни с издирвани лица.