Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще номинира отявлен критик на политиките относно климатичните промени на президента Барак Обама за ръководител на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, съобщават световните медии.

Главният прокурор на щата Оклахома Скот Пруит, който е на 48 години, се възприема като съюзник на петролната индустрия.

Той е бил ключов играч в съдебните битки срещу регулациите на Агенцията за опазване на околната среда относно емисиите на парникови газове.

Представители на Демократическата партия и еколози в САЩ изразиха тревога, наричайки Пруит отрицател на глобалното затопляне и климатичните промени.

Назначаването на Пруит все още не е официално обявено, но високопоставен съветник на Тръмп изглежда го е потвърдил, като изтъкнал, че Пруит бил висококвалифициран и бил постигнал добри резултати.

Пруит е съдил Агенцията за опазване на околната среда на няколко пъти, като последният казус е във връзка с плана на Обама за чисто производство на енергия, който цели намаляването на въглеродните емисии от електроцентралите.

Той нарекъл действията на Обама "незаконен опит за разширяване на властта на федералните бюрократи над енергетиката на щатите, за да затвори въглищните електроцентрали".

В статия от май Пруит коментира следното за климатичните промени: "Дебатът е далеч от разрешаване. Учените продължават да се разминават относно степента и обхвата на глобалното затопляне и свързването му с дейността на човечеството."

БиБиСи обаче отбелязва, че е налице съгласие сред мнозинството климатични учени, че въглеродните емисии от човешката дейност са основен двигател на повишаващите се температури и че въздействието на изменението на климата ще бъде тежко за планетата и човечеството.