Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че нямало възможност споразумението за ядрената програма на страната със световните сили да бъде денонсирано от новия американски президент Доналд Тръмп, въпреки неговата заплаха да го "скъса", съобщава "Франс прес".

"Разбирането на Иран за ядреното споразумение беше, че договорът не беше сключен с една страна или правителство, ала беше одобрено от резолюция на Съвета за сигурност на ООН и не съществува възможност то да може да бъде променено от едно правителство", изтъкнал Рохани, цитиран от държавната иранска телевизия.

Сключеното през миналата година споразумение със световните сили доведе до отмяна на международните санкции срещу Иран в замяна на гаранции, че той няма да преследва развиването на ядрен потенциал.

По време на предизборната кампания Тръмп определи споразумението като "катастрофално" и се зарече, че негов пръв приоритет щял да бъде да го денонсира.

Рохани, умерен политик, който насърчава по-близките отношения със Запада, посочи, че позицията на САЩ в света била отслабнала заради техните "погрешни политики".

"САЩ вече не са в състояние да създадат иранофобия и да създадат консенсус срещу Иран", коментирал иранският президент.

"Конструктивните ангажиращи политики на Иран към света, както и обстоятелството, че международните санкции бяха отменени, поставиха иранската икономика на път, по който няма възможност за връщане назад", подчертал Хасан Рохани.