Тунис заплаши, че ще сезира Съвета за сигурност на ООН за обстрела на проправителствените либийски войски по територията на страната при нов подобен случай, предаде Ройтерс.

Държавната информационна агенция ТАП съобщи, че правителството ще предприеме дипломатически действия заради ракетния обстрел по тунизийска територия. „Правителството смята тези действия за част от войнственото поведение на либийската страна, която неколкократно обеща да зачита територията ни, но не го прави", гласи официалното съобщение.

Във вторник поне четири ракети „Град" прелетяха през границата. Обстрелът е насочен срещу бунтовниците в пограничните региони. Залповите ракетни системи нямат особено висока точност и това е причината за щетите на тунизийска територия. Освен това, опозицията, в крайна сметка удържа контрола над пункта Дехиба-Уазин.

В сряда сутринта движението през пункта беше възобновено и голямо количество трафик премина през него. Местни фермери преминават с добитъка си към пазар в Тунис, а военен хеликоптер патрулира над тях. Граничният пункт е ключов за снабдяването на бунтовниците, като през него в Либия влизат гориво, лекарства и храна.

Въпреки успехите при съвместните операции на опозицията и ВВС на НАТО, победата в конфликта изглежда далечна и много наблюдатели смятат, че тя може да дойде само след като Кадафи бъде изоставен от обкръжението си. Знак за подобна възможност е преминаването в опозиция на ключовия министър на петролната промишленост Шокри Ганем, който е заминал за Тунис. Според запознати, без добрите му мениджърски умения, недостигът на гориво в контролираните от Кадафи градове ще се изостри.

Междувременно битката за Мисрата започна отново. Единственият западен либийски град под контрола на опозицията е под обсада от седмици, като през последните дни имаше затишия. Според данни на опозицията, лекар и други седем души са били убити при сблъсъци в източната и западната части на града.

Либийската държавна телевизия съобщи, че армията на Джамахирията е поразила боен кораб на НАТО, който е обстрелвал обсадения град, но от Алианса отрекоха информацията.