Турският външен министър определи като неуместни коментарите на ръководителя на националното разузнаване на САЩ, че чистките в турската армия след неуспешния опит за преврат вредят на сътрудничеството в борбата срещу „Ислямска държава” (ДАЕШ).

„Ако те, американците, питат дали борбата срещу „Ислямска държава” е отслабнала заради чистките в армията, ние казваме, че напротив – когато армията се прочиства, тя става по-надеждна, чиста и ефективна в борбата”, заяви пред журналисти Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ройтерс”.

Припомняме, че Турция стартира огромни чистки в армията си след опита за преврат в нощта на 15 срещу 16 юли. Целта е да се изкоренят поддръжниците на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото Анкара твърди, че стои зад опита за преврат.

Чавушоглу същи опита да омаловажи западните притеснения за сближаването между Турция и Русия, след период на напрежение. Той заяви, че връзките с Москва не са алтернатива на НАТО и Европейския съюз. Турция е съюзник на НАТО и кандидат за членство в Евросъюза.

Турският дипломат номер 1 заяви още, че опитът за преврат е щял да бъде успешен, ако по-рано не е била проведена чистка в полицията.