Индийското министерство на отбраната ще избира между европейските изтребители „Рафал" и „Еврофайтър Тайфун" на финалния етап от конкурса за превъоръжаването на своите ВВС, предаде „Ройтерс". От надпреварата с голяма награда сделка за 11 млрд. долара отпаднаха американските компании, което може сериозно да влоши отношенията между двете страни.

Отказът на Делхи дойде въпреки лобирането от страна на американския президент Барак Обама, който преди 5 месеца проведе безпрецедентно тридневно посещение в Индия. Тогава той заяви, че ще работи за осигуряване на постоянно място на азиатската страна в Съвета за сигурност на ООН и оповести, че ще бъдат сключени сделки между местни и американски фирми на стойност 10 млрд. долара.

Подобни посещения, гарнирани с големи дипломатически жестове и обещания, проведоха и британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Никола Саркози и държавният глава на Русия Дмитрий Медведев.

Според анализатори, отказът на Индия да закупи предлаганите й F-16 и F/A-18 "Супер Хорнет" ще влоши драстично отношенията между Делхи и Вашингтон. Те са във възход от края на Студентата война, през която на азиатската страна се гледаше като на приближена до СССР. Смята се, че с резултата от конкурса е свързана и оставката на американския послник в Индия, който напусна поради "семейни причини".

Сред останалите машини, които не бяха допуснати до финалния етап, са шведският Saab JAS-39 "Грипен" и руският МиГ-35 (най-модерен вариант на платформата на МиГ-29 - бел.ред.). На "финалната права" останаха съвместният проект на Италия, Германия и Великобритания „Еврофайтър" и френският „Рафал". Всички участници в търга отказаха коментар. От Министерството на отбраната в Делхи посочиха, че американските самолети не отговарят на условията им.

Според анализатори, засилената употреба на двете машини в небето над Либия е резултат от желанието на европейските страни да им направят възможно най-добра „реклама" в реални бойни условия и така с евентуални поръчки да компенсират разходите от скъпата операция.

Индия е най-големият купувач на оръжие в световен мащаб. Около 9% от въоръжението, закупено в света между 2006г. и 2010г. е отишло в азиатската страна. Военновъздушните й сили имат модерни МиГ-29, Су-30МКИ и "Мираж 2000" (които не са от последно поколение-бел.ред), но и голямо количество по-стари машини. От друга страна съседен Пакистан има голям брой модерни изтребители американско и китайско производство, а въздушната мощ на Пекин нараства непрекъснато.