Губернаторът на Воронежска област Александър Гусев написа в Telegram, че в неделя вечерта силите на противовъздушната отбрана са унищожили няколко дрона над региона. Той не назова точния брой на дроновете.

При падането на останките от дроновете е избухнал пожар в един от складовете, твърди Гусев. По думите му в Подгоренския район са се взривили експлозивни материали.

Губернаторът отбеляза, че по предварителна информация няма пострадали и са подготвени автобуси за евакуация на жителите на близките населени места "при необходимост".

Макар и от информацията да не става ясно какво се е съхранявало в този склад, съобщенията за множество експлозии и за възможна евакуация на населението показват, че вероятно става дума за попадение върху оръжеен склад.

В ежедневния доклад на Министерството на отбраната на Русия не се споменава какво се е случило във Воронежска област. Руските военни твърдят, че са свалили дрон над Белгородска област.

Детонациите и пожарът продължават, съобщи Гусев по-късно през деня. Местните жители са евакуирани в центрове за временно настаняване. В резултат на един от взривовете се е запалила стопанска постройка на жилищна сграда. Пожарът в постройката вече е потушен.

Според украински източници, боеприпаси са избухнали в полеви склад близо до село Сергеевка с площ от около 9000 квадратни метра, където са разположени ракети земя-земя и земя-въздух, танкови и артилерийски снаряди и кутии с са били складирани боеприпаси.

Откакто Русия я нахлу през 2022 г., Украйна изгражда флотилия от дронове с голям обсег, за да й даде възможност да поразява цели дълбоко в Русия.

"В най-близко бъдеще остава голяма вероятността от внезапни взривове в руски военно-промишлени съоръжения, които работят (за захранване) на войната срещу Украйна", каза източник на "Ройтерс".

С искандери Русия унищожи две пускови установки за Пейтриът и радарна станция

С искандери Русия унищожи две пускови установки за Пейтриът и радарна станция

Нападението е извършено в района на пристанище Южний в Одеска област