Франция беше принудена да възприеме студена позиция спрямо Русия заради натиска от страна на САЩ и за да демонстрира солидарност с другите европейски страни. Това твърди френският депутат Жак Миар, цитиран от руски медии.

Заради т. нар. европейска солидарност и заради натиска от американците, Франция се присъедини към тази антируска позиция в Европейския съюз, воден от някои държави, които имат дългогодишна съвместна история с вашата страна (Русия)... което означава също така Балтийските държави и Полша", посочил Миар в интервю за Sputnik.

Той предупредил, че западните ограничителни мерки спрямо Русия са накърнили френските национални интереси.

„Налагайки санкции срещу Русия ние действаме срещу нашите интереси, защото е в наш интерес - дипломатически, геостратегически, икономически, търговски, културен, Русия да принадлежи на Европа и да бъде партньор на Франция и на Европа", коментирал още Жак Миар.

Миар е един от десетте френски парламентарни делегати, които пристигнаха в Москва в сряда, откъдето те ще отпътуват за Крим. Според ръководителя на делегацията Тиери Мариани една от основните цели на посещението е да се разбере истината за последните развития в Крим, след като западните медии били възприели едностранчив подход при отразяването на събитията там, откакто полуостровът беше анексиран от Русия.

Европейският съюз, САЩ и редица други съюзнически тям държави наложиха няколко кръга от санкции, насочени към руския отбранителен, енергиен и банков сектор, както и към отделни длъжностни лица, заради намесата на Москва в конфликта в Украйна.

Русия многократно е определяла санкциите като контрапродуктивни.