Тази сутрин е обявена въздушна тревога в Николаев.

Кметът на Николаев Олександър Сенкевич, цитиран от "Укринформ", е разпространил съобщение до жителите да се укрият. "В града се чуват мощни експлозии! Останете в убежищата!", пише той в социалните мрежи.

Последната голяма атака по Николаев бе на 29 юни сутринта. Тогава ракета удари жилищен блок, имаше загинали цивилни, а от началото на войната Николаев не е бил обстрелван общо само 18 дни.

Кметът на Славянск Вадим Лях съобщава, че градът е бил обстрелван с касетъчни боеприпаси, при което са убити четирима, а други седем са ранени, съобщи кметът на града Вадим Лях. Под прицел е бил квартал "Лимани", частен сектор без военни съоръжения.

Лях описва и касетъчните боеприпаси. "Те се разгръщат над главите като фойерверки, но вместо красота носят смърт. Такива снаряди не водят до пълно разрушаване на сградите, но са много опасни за хората."

В средата на юни Amnesty International публикува доклад с доказателства за използването на касетъчни боеприпаси, включително 9H210/9H235, от руските сили. Още в началото на войната се появиха съобщения за използването им в Харков. Гарата в Крематорск също бе ударена с касетъчна бомба.

Касетъчните или касетъчните боеприпаси, когато се детонират, освобождават или изхвърлят по-малки суббоеприпаси, които след това се взривяват на определени интервали. Те са забранени в много страни по света.

В оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна относно руската инвазия към тази сутрин не се отчита сериозно движение на фронтовата линия, но не се предоставя и информация за ситуацията в Лисичанск - основна точка на противопоставяне от стратегическо значение за Украйна.

Попадна ли и Лисичанск в руски ръце?

Попадна ли и Лисичанск в руски ръце?

Русия твърди, че е влязла в града, Украйна - че не обкръжена

В Харковското направление руските войски са съсредоточили усилията си да си върнат загубените позиции. Провеждат се щурмови операции в посока Кочубеевка-Дементьевка. Под артилерийски огън са 13 селища. Нанасят се и въздушни удари.

В посока Славянск врагът води отбранителни сражения, щурмувал е и Богородичное, но без успех. Врагът обстрелва районите на Долина, Дибривно, Курулка, Мазановка, Богородичное, Краснополе, Адамовка, Сухая Каменка, Хусаровка и Криничное.

Генералният щаб съобщава за обстрел и в посоките Бахмут, както и в Запорожие.

В северозападната част на Черно море корабната групировка на Черноморския флот на Руската федерация продължава да изпълнява мисии по блокиране на морските комуникации и разузнаване. Врагът държи два оръжейни носителя в готовност за ракетни удари по цели на украинска територия.