Трайчо Трайков, кандидат-президент на Реформаторския блок, пред Диляна Панайотова, news.bg

Г-н Трайков, защо според вас на тези избори някак липсва директният сблъсък между лявото и дясното?
Да вярно е. В ляво са се ситуирали и Радев, и Калфин, и Дончева. За съжаление в единствената възможност, която имаше, госпожа Цачева не можа да се справи с Радев. Очевидно разбиранията им са твърде близки. Така че нашата двойка остава единствената център-дясно кандидатура в тази президентска кампания. Що се отнася до господин Каракачанов, малко комични са ревовете му срещу гласовете в Турция, където се оказа, че те изпращат само 5 наблюдатели от 13-те, които им е разпределила ЦИК.

А каква е вашата цел на тези избори?
Целта е само една-президентският пост. Няма място за коалиции и споразумения, но целта отива отвъд спечелването на президентския пост - това, което президентът може да направи за бъдещето на България. Всяка година 40 000 души, или колкото населението на един град като Силистра, с толкова намалява България.

Как виждате участието на ДПС и на ДОСТ на Лютви Местан на тези избори и тяхното поведение в цялата политическа конфигурация?
Мисля, че е доста прозрачно ДПС издигнаха Орешарски, за да привлече омразата към себе си и да остави управляващата партия в по-светла позиция.
Освен това послужи като портмоне за гласовете на ДПС, които след това да бъдат разиграни на търг на втория кръг. Що се отнася до Местан и ДОСТ, няма нищо чудно, че те подкрепиха ГЕРБ, тъй като не е тайна близките, топли отношения с Анкара, а пък правителството на ГЕРБ доставя на Ердоган на границата всеки негов противник.

Достатъчна ли е за вас лично като кандидат за държавен глава само подкрепата на РБ?
Разбира се, че не. Необходима ни е подкрепата на всички хора, които осъзнават липсата на достатъчно справедливост в България и които смятат, че ние сме хората, които можем да променим нещата.

Как ще коментирате думите на премиера Бойко Борисов, който Ви атакува, че сте продал Булгартабак и част от квотата на бизнес кръг?
Аз разбрах две неща. Едното е, че не е било еднопартийно правителство, а с участието на бизнес кръг. Интересно би било да каже с кого точно си е говорил в този бизнес клуб. Що се отнася до Булгартабак, на всеки му е ясно, че го продава Агенцията за приватизация и Надзорният съвет, който е съставен от представители на всички парламентарно представени сили. С мен първо говори господин Дянков (финансов министър тогава, б.р.), след това отидохме при господин Борисов. Не е имало никакви бизнес кръгове. Добре е господин Борисов да каже той по какъв механизъм е сформирал това правителство.

Започнаха да валят обвинения срещу бивши енергийни и икономически министри за АЕЦ Белене. Вие какво ще кажете за цялата ситуация. Също сте бил министър. Каква е вашата гледна точка, къде е истината и какво се случва около тази централа?
Моята позиция винаги е била кристално ясна. След като руските партньори в проекта отказаха той да бъде осъществен по начин, който да бъде изгоден за България, тогава той трябваше да бъде прекратен и цялата корупционна яма да бъде разрита. Действията на прокуратурата са твърде закъснели и фактът, че се случват около избори навяват на някакви съмнения, че се търси или опраскване или завоалиране. Но все пак щом така или иначе са започнали нещата, с интерес очакваме да се стигне и да бъде разкрита цялата истина.

Държавният глава все пак е обединител на нацията. А нацията от едно известно време доста се разделя по една тема - русофили, русофоби, американофоби, американофили. Трябва ли да избираме една страна САЩ или Русия? Не е ли възможно действително да търсим националния интерес и да не се разкъсваме между двете глобални сили? Когато националният интерес изисква сътрудничество със САЩ да сътрудничим със САЩ, когато налага сътрудничество с Русия да работим с Русия? Не е ли националният интерес над всичко?
Националният интерес е над всичко и затова за мен в България трябва да има само българофили. Междудругото не ми е известно да има организация на русофоби или американофили, или американофоби. Но все пак това трябва да е съвсем ясно, че България е направила избор кои са наши съюзници и когато имаме споделени ценности със съюзниците ни няма място за избори за баланс. Ние споделяме едни ценности. Демократичните страни, които зачитат човешките права, които не окупират териториите на съседите- това са нашите съюзници. Ние сме Европа от 550 милиона души.

И все пак като евентуален държавен глава как бихте разрешили проблема с мигрантския поток или по-скоро със страхове на хората с тази бежанска криза. Виждаме, че навсякъде, където се чуе, че ще се строи бежански център, има протести, не искат да приемат мигрантите. Вашата позиция и евентуален изход, който вие виждате за справяне с тази ситуация?
Страховете се помпат от хора, които получават гласове по този начин. Това са от една страна партия като ДПС, от друга - Атака, ВМРО. Те се помпат един друг. Нелепо е да се смята, че сигурността на държавата може да бъде заплашена от 1500 души. Що за държава е това тогава? Къде са службите, армията, МВР? Отвъд това обаче темата с мигрантите е важна и ще става все по-важна. Решението й зависи от общоевропейското решение за защита на Европа - не само границите, разбира се границите са на първо място и ние като страна, която е на границата трябва да мобилизираме целия ресурс на съюзниците си, за да защитим нашите граници. Това е истинското майсторство в управлението на държавата. Ние сме границата на Европа и нейното опазване е ангажимент на цяла Европа и това трябва да го поискаме и получим. В по-дългосрочен план, за да можем да контролираме източниците на миграция към Европа е необходимо икономическата сила на Европа да бъде подплатена с политическа и военна. Това трябва да се случи възможно най-бързо.

Някак европейската мечта отпреди няколко години, според вас, сега размива ли се предвид всички кризи, пред които е изправена Европа?
Очевидно е, че всички искат да дойдат в Европа. Явно правим нещата, както трябва въпреки това, което тези, които идват, твърдят в собствените си страни. Може да ни ругаят, може да ни се присмиват, но искат да изпратят децата си тук, искат да се лекуват тук, да спестяват тук, да работят тук, да си купуват жилища тук. Трябва да е ясно, че демократичните страни от Европа, Северна Америка и още две-три сме само около 10-15 % от населението на земята. Това, което имаме е привлекателно за всички и затова трябва да можем да го опазим.