Вече са ясни някои от основните кандидати за кметския стол в София, а предизборната кампания ще започне официално до дни. Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера изказа пред news.bg своите критики по отношение на кандидатурата на Мая Манолова, предстои да разберем и решението какъв ще е изборът на патриотите. За изборите, кампанията и проблемите на София с Карлос Контрера разговаря Симеон Янев. 

Г-н Контрера, доколко важни са местните избори, които вече чукат на врата. Дойде ли моментът, в който ГЕРБ може да бъде детрониран от кметския стол и да се възкачи друга партия?

Всъщност местните избори са едни от ключовите за българското общество, тъй като местната власт стои най-близко до хората и решава конкретните проблеми на хората. Народното събрание, Европейският парламент, президентската институция са малко отдалечени от ежедневието на българина. Такова е, разбира се, естеството на тези различни изборни органи и длъжности, но за мен ключово в предстоящата кампания е да се случат няколко неща.

На първо място кандидатите за кметове, кандидатите за общински съветници, сериозните политически партии да проведат, що се отнася до София, един широкообхватен дебат по значителен брой въпроси.

В момента разговорът за София е сведен до плочки, ремонти и асфалт. София е град с хилядолетна история и не може кампанията да се свежда до тези неща. Не че те не са важни, но имаме далеч по-ключови генерални въпроси, които трябва да решаваме. От тук отговорът на следващата част на въпроса за ГЕРБ. Аз мисля, че те би следвало доста повече да се вслушат в гласа на хората, защото истината е, че столичани имат големи очаквания за следващия мандат. И тези очаквания са свързани с редица теми: решения на казуса с "Топлофикация", която е почти фалирало дружество, Софийска вода и водоснабдяването на града, част от проблема е липсата на канализация в цели квартали и райони.

Разбира се - градският транспорт, който макар и да беше обновен като пътни превозни средства, все още се движи на огромни интервали по някои линии, които са далеч от модерните разбирания за градска мобилност.Има и хиляди други теми. Доколкото слушам и така хората основно по крайните квартали, а и не само там, темата за сигурността ще бъде също ключова. Така усещам настроенията на гражданите, защото по отношение на сигурността, за съжаление, 4 години не се направи почти нищо, а хората като че ли придобиват усещането, че живеят не толкова спокойно.

Подозирате ли, че местните избори могат да бъдат подли, както предрече премиерът Бойко Борисов? Възможно ли е да настъпи разместване на политическите пластове и сериозно преструктуриране на политическото пространство?

Премиерът използва една мека форма на добре познатата трактовка "кървави избори". Със сигурност изборите за местна власт през есента ще бъдат брутални. Не разбира се от гледна точка на някакви форми на насилие, колкото на начина, по който се води кампанията и внушенията, които ще се правят през цялата кампания.

Аз подозирам опити за личностно дискредитиране на много хора. Подозирам, че в кампанията ще има много лъжи, фалшиви новини - на подобен тип се нагледахме на европейските избори. Подозирам, че определени кръгове, които се осмислят като някакъв елит или се самоопределят като елитарни, ще се опитат чрез манипулации да подвеждат избирателя не за друго, а защото те не могат да предложат нещо повече от това. И в този смисъл подли избори - да, отговаря абсолютно на очакванията за една тежка кампания. Но в крайна сметка аз се надявам избирателят да заложи много повече на разума и логиката, когато отиде да пусне бюлетините, а не на емоцията, защото избор, направен на база емоция, обикновено е грешен. А и в крайна сметка управлението не е емоционално упражнение.

Очаквате ли удари под кръста?

Със сигурност ще има такива. В България, начинът, по който се водят политически и управленски дебати, е тотално сбъркан. Много често липсата на аргументи в някои опоненти, ние от ВМРО сме го изпитвали на гърба си. Липсата на аргументи на нашите опоненти води до личностни атаки, както и води до пускане в действие на фабриката на фалшиви новини.

За съжаление, това, което виждам като анонси за предстоящата кампания в София показва, че не малка част от предизборните щабове всъщност нямат никаква идея как да решават конкретни въпроси, което ги кара да се плъзгат в една съвсем друга посока.

Да отказват да коментират определени теми, които изискват неудобни и непопулярни отговори, кара ги да си служат с откровени манипулации, защото, виждате, в последните дни всички се борят за зелен град например, което не е лошо, но никой не казва колко ще струва това на данъкоплатеца. Честно и почтено би било да се каже - моята програма за зелен град ще струва 2, 3, 5 млн. или 2, 3, 5 млрд. лева, за да може всеки да си направи сметката дали това не е една утопия, едно скъпо упражнение, чиито ефект остава неизвестен на този етап.

Именно тази липса на логическа подреденост в кампанията показва, че всъщност много хора, които се стремят към властта, въобще не знаят как ще я упражняват следващите 4 години и какви позиции ще заемат. И аргументите са заместени от крясъци и мантри, а не мисля, че една община, особено най-голямата община в България с милиард и половина бюджет, може да се управлява с утопични идеи или с мантри.

Какви качества трябва да притежава новият градоначалник на София?

Аз мисля, че преди всичко всеки един кмет, без значение дали говорим за София, Балчик или община Малко Търново, трябва на първо място да притежава качеството търпение, защото трудно се управлява, особено в тази леко шизофренна политическа обстановка. Кметът трябва да бъде, разбира се, разумен човек, който има ясно определени политически и морални възгледи, защото много от кандидатите всъщност дори нямат идеология. Те имат един низ от идеи, които трудно биха могли да бъдат определени като цялостно виждане за развитието на града. Кметът, разбира се, трябва да бъде и работяга, а не да разчита на директори на дирекции и на разни чиновници да му вършат работата. Кметът, разбира се, трябва да е човек с цялостно виждане за развитието на града и то не за един мандат, а поне за 15-20 години напред. Това вече е образът на управленец, всичко друго е образ на хора, които са решили да си правят упражнения с някои още.

ВМРО постигнаха добри резултати на евроизборите през май месец. Какви цели си поставяте и на какви резултати се надявате от вота за кметския пост?

Резултатите на ВМРО безспорно са добри и ние оценяваме доверието, което получихме от избирателите, но това доверие, разбира се, трябва да се защитава всеки ден, то не е даденост.

Така че ние се надяваме на база на нашите идеи, на база на нашите решения и действия да получим доста по-голяма подкрепа на местните избори, защото се доказа, че ВМРО е отговорна политическа организация, която не си сменя мнението от днес за утре. ВМРО има решения по редица въпроси, които чувствително се отбягва от другите политически партии по ред причини. Нас не ни е страх да влезем в проблемите и да предлагаме, и да провеждаме политики, които дори биха могли да бъдат окачествени като радикални. Например, нашата теза е, че циганските гета в този си вид трябва да изчезнат от територията на страната.

Давам и друг пример с темата за мръсния въздух. Много пъти ние сме казвали, че основният проблем е с горенето на боклуци и отпадъци от същите тези гета. Но не се намери кмет смелчага до момента, който с институционалната помощ на МВР да влезе в тези гета и да ги принуди да спрат да тровят останалите с тези пушеци. Очертавам го като тема поради простата причина, че в момента всеки се упражнява по темата чист въздух, но никой няма куража, когато се изискват крути мерки, твърди мерки да ги приложи. И това е факт, вижда се и от последния отоплителен сезон, вероятно ще го виждаме и в предстоящия.

Вече няколко партии се коалириха за местния вот. Какъв ще бъде принципът на ВМРО - "И сам воинът е воин или с другар"?

ВМРО има своите стабилни позиции в страната. Безспорно е, че в определени общини ВМРО като организация е един от участниците в изборите, който има реален шанс за успех, включително и с избиране на кметове на областни градове. Що се отнася до София, ние сме разглеждали два варианта и това не е тайна за обществото. Единият е самостоятелно явяване, другият вариант беше формирането на една патриотична-дясна коалиция, която да внесе значителна доза разумност в общинската политика на столицата. Имайте предвид, че за съжаление политиката на ГЕРБ в София като че ли леко олевява, с което ние не сме съгласни. От друга страна имаме едни псевдодесни, които всъщност прокарват откровено социалистически идеи. Имаме и социалистическата партия, която е готова да раздава от общинските пари за всякакви дивотии.

Така или иначе в следващите дни предстои решението как ще се яви ВМРО и кой ще бъде кандидатът за кмет. Знаете, че общо-взето финалните номинации са три. Имената, които ние разглеждаме са и на вицепремиера Каракачанов, и на господин Ангел Джамбазки, евродепутат, и моя милост като председател на групата "Патриоти за София" в момента в Столичния общински съвет. Областният комитет на ВМРО ще вземе решението коя да бъде кандидатурата и разбира се каква да бъде формата на явяване. Дори ВМРО да се яви самостоятелно на тези избори, ние със сигурност ще разчитаме на подкрепата и на силно гражданско участие в листата ни за общински съветници.

Затворена ли е вратата за ново обединение с доскорошния ви коалиционен партньор "Атака" на места?

Доколкото разбрах тази врата е затворена от господин Сидеров, не от нас. Но в крайна сметка след всичко, което той каза по отношение и на Джамбазки, и на Каракачанов, аз трудно бих си представил, докато не мине време как бихме могли да водим някакъв нормален разговор.

Кои са най-наболелите проблеми, за които трябва да намери решение новият силен човек на София? Столичните ремонти могат ли да бъдат като "обеца на ухото или има и други подводни камъни"?

Отзад напред ремонтите трябва да бъдат обеца на ухото, защото имаше и провали. Но в крайна сметка освен лошото, има и хубаво. Аз давам примера с миналогодишния ремонт по времето на Евгени Крусев на част от бул. "България". С ремонта на частта на бул. "Васил Левски" - там почти няма възражения срещу качеството на изпълнението и това трябва да се казва.

Друг е въпросът, че с някои знакови проекти администрацията на "Московска" претърпя провал. Но в крайна сметка, който не работи, той не греши. Важното е да се извадят поуките и да се разбере защо при едни се справя, а при други не се справя администрацията? Този анализ е нужен, а не крещенето и оплюването на всяко нещо, което се случва по отношение на ремонтите. Самите ремонти между другото са част от технологията. Те не могат да бъдат извеждани като някаква политика. В крайна сметка, който и да е кмет, той ще прави ремонти на улици, ще прави ремонти на площади, без значение дали е ляв, десен, с пола или без пола.

По-важното е какво виждане имаме за цялостното развитие на инфраструктурата. И веднага давам един пример. Бихме могли много бързо да си оправим тротоарите в София, ако вземем решение извън централната градска част да ги асфалтираме, а не да използваме сегашния метод с поставянето на плочки, който се оказа доста неефективен и за съжаление доста скъп. Един такъв дебат е доста добър за кампания и аз мисля, че един амбициозен кмет би могъл, ако се вземе решение за масов ремонт на тротоари и се почне от крайните квартали към центъра, в рамките на един мандат тотално да промени облика на тротоарните настилки на града. И тогава ще бъде доста удобно и за децата, и за хората с увреждания, и за майките с колички. Така че ето една тема, която изглежда дребна, но всъщност е доста ключова.

Разбира се големите теми стоят на дневен ред. Какво правим с почти фалиралата "Топлофикация"? Така повече не може. Ние трябва да търсим устойчиво решение, което, от една страна, да доведе до оздравяване на дружеството, до плащане на дълговете. От друга страна, ние да гарантираме на столичани топлото през отоплителния сезон. От трета страна, да не допускаме веднъж оздравена "Топлофикация" отново да тръгне по същия лош път и да се отвори такава многомилионна дупка в нейния бюджет. Това е тема за дълъг разговор и ние от ВМРО имаме виждането, че със сигурност това дружество трябва да се преструктурира и този начин на управление, на философията на управление не просто хората да бъдат ревизирани. Има различни варианти как да се случи това.

Темата за концесията на водата? Тя изтича през 2025 г. и огромна част от политическите партии нямат никаква идея какво ще правим. Ако ние сме решили да променяме нещата във водоснабдяването в София, работата трябва да започне от днес, даже сме закъснели. Няма отговори от много хора на тези въпроси, въпреки че те се натискат за властта.

Отново казвам - темата за сигурността. Има комплекс от мерки, които могат да бъдат приложени, за да може цялостната градска среда да бъде по-сигурна, по-безопасна и тук няма да говоря в случая толкова за циганските гета, които трябва да се съборят, а ви давам пример с пешеходните пътеки в София. Ние не знаем по квартали къде има нужда и къде няма нужда от пешеходни пътеки. Ние не знаем по квартали къде има нужда и къде няма нужда да се поставят такива съоръжения, които намаляват скоростта на МПС-тата. Съвсем спокойно следващият мандат може да се направи анализ квартал по квартал и да решим проблема с безопасността на движението. Но за всичко това трябва воля и действия.