С кандидатурата си Мая Манолова засега не дава ясна заявка, че знае въобще какво да прави Столична община, ако седне на кметския стол на "Московска" 33. Такъв коментар направи за news.bg председателят на групата на ВМРО в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера с уговорката че прогнози за местните избори се правят трудно и всичко би било въпрос на съотношение и разпределение на гласовете.

По думите му спор няма, че настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова е управленец и разполага с комфорта на знанието как се взимат решения и как функционира местната власт. "Била е в трудни ситуации и се е справяла, но и без да изпадам в някакви ласкателства, от управленска гледна точка има много повече опит и рутина от Мая Манолова, която пък не дава ясна заявка, че знае въобще какво да прави в Столична община, ако седне на кметския стол", подчерта Карлос Контрера.

София диша много трудно, само акулите се чувстват в свои води, смята Мая Манолова

София диша много трудно, само акулите се чувстват в свои води, смята Мая Манолова

Мая Манолова представи акценти от програмата си

Той коментира и че Манолова е "влязла в образа на народния трибун, който ще спасява широките народни маси от страданието". Друг е въпросът дали това не е просто една политическа поза, за да се натрупа някакъв електорален капитал. Какво би правила с този капитал Манолова, Контрера не предположи, но изказа своята резервираност и по отношение на дългата и тежка биография на Манолова.

"Това е човек, който има своите прегрешения спрямо София. Да не забравяме, че тя беше основният крепител на правителството на "Орешарски", което какво направи - спря парите на София през 2013 г. Така че тази точка в биографията й ще бъде доста тежка, а столичани едва ли са забравили как се развиваха събитията тогава", напомни Контрера. Той има опасения, че щом Манолова едновременно се занимава с частни съдебни изпълнители, майките на деца с увреждания, с чумата по свинете и с Истанбулската конвенция, се опитва да се хареса навсякъде. Според воеводата обаче "всеядството в политиката е опасно".

На въпрос предвижда ли балотаж между двете дами, Контрера отговори, че всички социолози и политолози застъпват тази теза, но в крайна сметка не е задължително и балотажът да бъде между две жени.

Карлос Контрера предупреди и за една друга изненада, която може да се случи след 27 октомври - избирателят би могъл да подреди един общински съвет, който да не функционира. А това в известна степен ще хвърли града в хаос, тъй като кандидатурата на Манолова е кандидатура без листа с общински съветници.

"С кого точно тя ще работи в общинския съвет? С БСП най-вероятно, защото тя произхожда от тази партия и си е социалистка", отбеляза Контрера.

Повече от Карлос Контрера за местните избори, които ни предстоят, четете в интервюто на Симеон Янев.

анкета

За местните избори…

Виж резултати

Очаквам кандидатурите с интерес 19.4%

Чакам да започне кампанията 15.4%

Не се интересувам 16.1%

Пак ще се харчат народни пари 39.3%

Какви избори? 9.8%