222-ма цигани са регистрирани на един адрес в смолянската махала "Устово". Жителите на цялата махала се водят на ул. "Васил Райдовски" 81.

В махалата е пълно с неугледни постройки. Там освен обитателите им никой не стъпва, освен около избори. Политици от всички партии идват, обещават, дават по кебапче и тръгват. Дори секция не разкриват - циганите гласуват в кв. "Горно Влахово", пише в. "24 часа".

"Само ни лъжат, нито работа дават, нито пари. Като дадат някой лев, гласуваме. Напоследък не си даваме много зор. Чакаме ги сега до дни да ни наобиколят, но все по-трудно се лъжем", обяснява мъж на около 30 г. Не си казва името, защото няма да гласува. Нямал лична карта.

В гетото има около 30 сгради, 4-5 от тях са масивни, останалите - бараки. В тях спят до десетина души в стая. Според общинската служба ГРАО 120 души от обитателите са с постоянен адрес, а 102-ма с настоящ.

Повечето цигани в квартала не работят. Разчитат на социални помощи и детските надбавки. Изкарват по някой лев, като пренасят дърва и въглища до къщите в града. Други работят през лятото из страната.