Все по-оспорвана става изборната надпревара. До този извод стигат от Института за модерна политика (ИМП) на базата на национално представително изследване на обществените нагласи за президентските избори. Изследването е проведено в периода 15-22 октомври сред 997 пълнолетни жители.

За първи тур кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5 % пред кандидатите на БСП Румен Радев и Илияна Йотова. Подкрепата си Цачева и Манушев са заявили 26,6 %. От Института за модерна политика отбелязват, че за разлика от президентската кампания през 2011 г., ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи трудно преодолима разликата при втори тур.

Ако на предстоящите президентски избори се явят следните кандидати, вие за кого ще гласувате?

 

Процент

Цецка Цачева

26,6

Румен Радев

21,1

Красимир Каракачанов

9,7

Ивайло Калфин

8,6

Трайчо Трайков

4,9

Татяна Дончева

3,4

Пламен Орешарски

1,8

Друг

7,7

Няма да гласувам

16,2

Общо

100,0

Силната заявка на Радев и Йотова за оспорване на водачеството на ГЕРБ се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, отбелязват от института. Подкрепата си за тях заявяват 21,1 % от запитаните

Според тях за изхода от втория тур решаваща роля ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидатите и на ДПС.

Данните от изследването показвали, че в средата на предизборната кампания 73,7 % от избирателите възприемат Радев и Йотова като кандидатите на БСП. Като независими ги определят едва 4,3 % от анкетираните.

Ивайло Калфин се откроява със силна мажоритарна кампания, подчертават от Института за модерна политика. Подкрепата си за него са заявили 8,6 % от всички респонденти, които смятат да гласуват. Така Калфин върви във възходяща посока и почти се изравнява с кандидата на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Двойката Красимир Каракачанов - Явор Нотев получава подкрепата на 9,7 % от анкетираните.

Българите силно се съмняват в честността на изборите

Българите силно се съмняват в честността на изборите

Кампанията е слаба, показва изследване на "Алфа рисърч"

От Института за модерна политика коментират, че кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков и на "Движение 21" Татяна Дончева се представят добре, на фона на слабата партийна подкрепа за тях. Подкрепата си за Дончева заявяват 3,4 % от респондентите, а за Трайчо Трайков - 4,9 %.

Подкрепа от 1,8 % се регистрира за Пламен Орешарски. От Института за модерна политика обръщат внимание на факта, че проучването е направено преди ДПС да обяви официално политическата си подкрепа за него. Очаквало се в резултат на подкрепата вотът за него да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията Орешарски би могъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, коментират от института. Те прогнозират, че при силна мобилизация на ДПС Орешарски може да се нареди на трето или четвърто място в първия тур.

От Института за модерна политика коментират, че силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН е един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания. Повече от половината от респондентите оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. Подобно критично мнение изразяват по-малко от една четвърт от анкетираните.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева. 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова. На противното мнение са едва 26,2 %, коментират от Института за модерна политика.