80% от българите се съгласяват с твърдението, че не трябва да се допуска в страната масово да влизат автобуси с гласоподаватели. Това показва данните от експресно изследване на "Галъп интернешънъл". То е проведено на 21 и 22 март със собствени средства.

Според 17% от запитаните всеки, който живее в Турция и има право да гласува у нас, е добре дошъл. Социолозите смятат, че надделява тревогата по отношение на текущите събития.

За писмото на Ахмед Доган са чули малко над 40% от българите. Неодобрението преобладава сред чулите за писмото. 55% по-скоро не одобряват. По-скоро одобрение изразяват 37%. Според "Галъп" това означава, че все пак тезите на Доган вече достигат до адресат. Тепърва предстои да се разбере дали и доколко този процес ще се задълбочава.

Социологическата агенция експериментално е проверила отношението по темата за двойното гражданство. От резултатите може да се заключи, че нивата на отрицателно отношение са високи.

Най-големи са дяловете на хората, които приемат гражданство да се дава на наши сънародници от традиционни български общности зад граница. Бежанците и изселниците са на другия полюс. Социолозите коментират, че резултатите са очаквани. Те показват най-вече степените на търпимост. В българското общество очевидно си проправят път тревожни тенденции на нетолерантност, които заслужават коментар и последващо изследване, отбелязват още от "Галъп".

Данните от изследването показват, че 50 % от българите оценяват по-скоро като успешна работата на служебния кабинет. 33 % смятат, че е неуспешна. Социолозите заключват, че засега в масовите нагласи служебният кабинет явно успява да удържа положителната си стартова инерция.