По-добре късно, отколкото никога. Така Георги Кючуков от АБВ коментира в Народното събрание номинацията на Ирина Бокова.

Според него сме се забавили с издигането й. "Безкрайно много се забавихме", подчерта депутатът. По мнението му така се забавяли шансовете на Бокова. Кючуков изтъкна, че най-вероятно Кристалина Георгиева се е отказал от поста, защото е разбрала, че нейната кандидатура няма да срещне подкрепа.

Сега според АБВ трябва да водим активна, атрактивна и агресивна кампания.

Госпожа Бокова има всички шансове, убеден е и лидерът на БСП Михаил Миков. Сега цялата държавна машина трябвало да се задейства, за да има шанс българка да оглави ООН.

Предстои работа, отчете червеният лидер. Той настоя да не сме песимисти, че забавянето на номинирането й ще намали шансовете й.

Кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН не е забавена. В това от своя страна е убеден председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова. "Във времето, в което я даваме, тя има всички свои шансове", заяви тя пред журналисти. Грозданова няма никакви съмнения, че Ирина Бокова е най-добрата кандидатура на страната ни.

"Това е кандидатура, която беше предложена още миналата година. В Бюджета за 2016 година дори е заложено това име и им отделени пари за кампания", напомни депутатът от ГЕРБ. Тя обаче уточни, че номинацията не значи избиране, тъй като процедурата е много тежка, изисква съгласието на шестте държави-членки на Съвета за сигурност и всяка една отделна държава може да наложи вето на всяка една кандидатура.

"Надяваме се страната ни да има шанс да получи един от най-високите постове в света. Очакваме да се работи много, да има една национална кампания, която да завърши с положителен резултат", обеща Грозданова.