Няма изненада по закона "Магнитски". Това заяви лидерът на Движение "ЗАЕДНО за промяна" проф. Александър Томов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му със санкциите по закона "Магнитски" са поразени и са ударени всички партии на статуквото - и БСП, и ДПС, и ГЕРБ и ВМРО. Има тежки корупционни скандали, които са замазани и прикрити, посочи Томов, според когото мощната корупция у нас започнала през 2001 г. Всичко, което се говори, се знае, но се замазва, изтъкна той. 

ГЕРБ е първият отнесен от "Магнитските бури", убедена Татяна Дончева

ГЕРБ е първият отнесен от "Магнитските бури", убедена Татяна Дончева

Вторият отнесен бил политическият проект на Божков

Според Томов това, което следва, е доклад на Европейската комисия, който ще бъде тежък и неприятен. Ние сме застрашени от това да ни отложат отново за Шенген, предупреди той. "И Нинова, и Борисов, и Доган замазват положението. Няма страшно, господа, кажете какво е било", призова Александър Томов.

Той посочи, че големият проблем не е в олигарсите, а в политиците, които позволяват една такава система на корупцията да съществува. Срастването на властта с крупните олигарси е проблемът, уточни Томов, като избори фалита на КТБ, "Булгартабак" и други.

Във връзка с предсрочните парламентарни избори на 11 юли, Томов се надява хората да тръгнат с амбицията за промяна. Машинният вот ще помогне, защото контролът върху гласовете вече няма да бъде такъв, посочи той. Има събуждане, има пробуждане, има промяна. Служебният кабинет стои генерално стабилно, стои добре, но въпросът е да се получи нормално политическо правителство, като народът подкрепи тази промяна окончателно, настоя Томов.

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Свикват и Съвета по сигурността

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.