Управляващите излъгаха работещите във въглищните централи. Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебните правителство на Гълъб Донев.

По думите му правителството може да избере дали да затвори ТЕЦ-овете. Ако ги затвори ще изпълни европейските изисквания и ще получи някой друг милиард. Ако пък не ги затвори, ще запази работата на миньорите, но за сметка на това ще има обтегнати отношения с ЕК, поясни той.

Според Кутев друг проблем е и това, че миньорите и енергетиците не вярват, че европейските средства за преквалификация ще отидат в сектора.

По отношение на внесения вот на недоверие той заяви, че това е заявка на една част от партиите да се разграничават от политиката, която се води от правителството.

Кутев посочи, че това, което задържа Бойко Борисов във властта, е страхът от това, какво ще стане, когато е извън нея. По думите му евентуално съдебно преследване и попадане под ударите на закона "Магнитски" зависят от това дали бившият премиер е във властта или не.

Той бе категоричен, че правителството има подкрепа от посолството на САЩ.

Припомняме, че миньорите започнаха протестни действия преди повече от седмица заради териториалните планове за справедлив преход. Те настояваха за тяхното предоговаряне. Управляващите потърсиха диалог с миньорите и енергетиците, като увериха, че въглищните централи ще работят до 2038 г. Кабинетът дори предложи изплащането на до 36 запалти на всеки, който реши да напусне сектора.

Въпреки възраженията на миньорите правителството изпрати териториалните планове на Европейската комисия. Миньорите поставиха шест конкретни искания. Протестиращите и управляващите проведоха нова среща в София, на която бе постигнато споразумение. Част от протестиращите обаче не бшха съгласни с условията и продължиха протестните действия.

Създалото се напрежение доведе и до внасяне на вот на недоверие от страна на опозицията за несправяне на правителството в сферата на енергетиката.