Един милион и половина български граждани, които в момента живеят в чужбина, са в изолация. Това е ясна заявка за подмяна на вота на българския избирател и лишаването им от основните конституционни права.

Това се твърди в позиция на партия „Другата България", изпратена до медиите. В нея се посочва още, че на българите в чужбина не се дава възможност да входират заявления за гласуване или се възпрепятства организирането на секция.

В тази връзка от партията настояват за незабавно организиране на обществен открит дебат с участието на всички политически сили  на тема - „Защо се подменя вота на българите в чужбина и се лишават от основни конституционни права?".

От там допълват, че според тях  служителите на Министерство на външните работи умишлено саботират изборите.

От "Другата България" предоставят и данни за броя на сънародниците ни в чужбина и съответните разкрити избирателни секции, които според тях са „комични".

  • В цял свят избирателните секции са 259.
  • В Турция са разкрити 122 секции, а броят на изселниците ни е 240000.
  • В Гърция са разкрити 3 секции, броят на българите е 380000.
  • В Испания са разкрити 16 секции, броят на българите е 350000.
  • В Америка, където само на територията на щата Илинойз живеят 220000 българи, а общият им брой е около 800 000, секциите са 15.
  • В Молдова при наличието на 30000 гласоподаватели е разкрита 1 секция.

В същото време се отварят секции в Пекин, Шанхай, където живеят не повече от 100 българи. В Иран и Казхстан, където живеят сигурно прабългари, останали от времето на Хан Кубрат, има разкрита по една секция, коментира още от „Другата България".

Поради тази причина следващата стъпка на „Другата България" ще бъде алармиране на Европейската комисия по правата на човека, Конституционния съд и ОСС за погазването на правата на нашите сънародници.

News.bg се опита да се свърже с Министерство на външните работи за коментар. Заради днешния почивен ден обаче там не беше открит никой, който би могъл да даде своето мнение. Служителката, която е ангажирана на работа в пресцентъра на МнВР, не беше наясно с процедурата по разкриване на избирателни секции за сънародниците ни извън България.