"Да използваме шанса, който получаваме, който ни се дава в тези турбулентни времена. Да превърнем дефекта в ефект - излизането на Великобритания, общата картина не навсякъде е добра. Девизът ни "Съединението прави силата" не е случаен , защото обединени ще сме по- силни." Това заяви Лиляна Павлова, министър на българското европредседателство на конференция, организирана от Български икономически форум, на тема: " Европейският икономически дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018"

"Призовани сме да направим нещо повече и за Западните Балкани. Трябва да се гордеем, а не да се срамуваме, че сме от Балканите", добави още тя.

Павлова с паралел между Търновската конституция и Европредседателството

Павлова с паралел между Търновската конституция и Европредседателството

"Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани", с тези думи на екзарх Антим I би искала да преде щафетата за европейско бъдеще на Австрия

Павлова заяви още, че трябва да направим така, че да не бъдем само географски заедно на Балканите, а икономически, политически и културно. Тя призова всички да се обединим около общите ценности на ЕС.

Ако искаме една успешна интеграция, трябва да загърбим пререканията в историята и да гледаме как да работим заедно, подчерта още Павлова.

По думите й младите хора на Балканите са нашият капитал, но в същото време са и най-рисковата група. Трябва коренно да се промени образователната система, за да могат младите успешно да се впишат в обществото.

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Павлова иска да сме дигитален хъб за Западните Балкани и IT аутсорсинг дестинация

Тя е готова Българското председателство да е Балканско председателство

Павлова отбеляза, че по отношение на Западните Балкани първият успех на нашето председателство е, че темата вече е припозната от ЕС и влезе в дневния й ред.

Целта е да се постигне съгласието на 28-те за европейска перспектива за интеграция на Западните Балкани.

Тя очерта като приоритет да се стигне до гражданите в тези страни. Те трябва да усетят подкрепата чрез някаква измеримост. Затова акцентът е върху свързаността - транспортни връзки по общоевропейските коридори, въздушна свързаност - ще работи за директна връзка между столиците на страните от Балканите.

ЕС без Западните Балкани е незавършен проект за Лиляна Павлова

ЕС без Западните Балкани е незавършен проект за Лиляна Павлова

Кохезионната политика е инструмент да инвестираме в Европейския съюз

Друга част от проектите са свързани с енергийната, образователната и дигиталната свързаност. В образованието ще се работи по обмен на студенти и програми, ще се създаде балкански образователно квалификационен център, който ще инвестира в образованието на политически лидери на Балканите.

В енергийната свързаност се поставя акцент върху Европейския газов хъб.

Дигиталната свързаност се изразява в отпадането на роуминга с европейските държави. Ще се приеме пътна карта и споразумение с всички държави. Ще се работи България да стане Силициева долина на Балканите.

Много млади и образовани българи са се върнали от чужбина, за да работят в ИТ сектора, стана още ясно от думите на Павлова.

Борисов убеден, че Балканите не носят проблеми, а просперитет

Борисов убеден, че Балканите не носят проблеми, а просперитет

Да сме като пръстите на ръцете – „всеки пръст ни е важен“

Павлова припомни и другите ни приоритети- кохезията и бъдещето на Европа в аспект бъдеща бюджетна рамка; сигурна и стабилна Европа с акцент върху Дъблинския регламент и контрола върху външните граници, както и единният отбранителен съюз; дигиталната икономика и единния цифров пазар.

"Единна, силна и дигитална Европа" е нашето послание, беше категорична Павлова.