На 15 и 16 октомври в Скопие ще се състои срещата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Това съобщи за БГНЕС проф. Кирил Топалов - един от членовете на комисията.

На срещата трябва да бъде подписан протоколът от последното й заседание, състояло се преди близо година - през ноември 2019 г. Тогава по искане на македонската страна комисията спря работа заради провеждането на предсрочните парламентарни избори в западната ни съседка, които се проведоха през юли тази година.

Проф. Топалов отрече да е имало онлайн среща на комисията, както твърдят някои македонски колеги. Той обясни, че през юни председателите и по още един човек от комисията са се чули онлайн, но не се е стигнало до подписване. Проф. Топалов подчерта, че протоколът все още не е подписан от македонска страна.

Той изрази надежда, че на предстоящата среща македонските колеги ще проявят по-голяма обективност и ще бъдат по-близо до историческата истина, а не до предпоставените тези на македонизма. "Надявам се, те да се съобразят с документите и архивите. Ние отново издадохме архива на Гоце Делчев", заяви историкът.

Той поясни, че тезата на българската страна е, че до 1944 г. сме имали обща история. Проф. Топалов подчерта, че страната ни не отрича държавната идентичност на Македония след 1944 г.

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Това изрази външният ни министър пред новия външен министър на Северан Македония

"Готови сме да приемем по отношение на езика следната формулировка: официален език на РС Македония. Те обаче не приемат формулировката официален език на РС Македония, а искат да бъде македонски език. Ние им казваме, че такъв език няма, а има регионална книжовна норма на българския език", посочи той.

Утре в София ще пристигне новият външен министър на Северна Македония Буяр Османи. Той ще бъде приет по негова молба от българския си колега Екатерина Захариева.

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Проф. Димитров не забелязва желание за редовна връзка от македонските си колеги

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май тази година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев