Лидерът на ПП "Презареди БГ" и евродепутат Николай Бареков сезира Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и прокуратурата за престъпни действия спрямо Конституцията и няколко основни конвенции, извършени от вицепремиера Валери Симеонов. Това съобщиха от пресцентъра на "Презареди БГ".

Бареков зове Симеонов и Каракачанов да размислят за поканата му

Бареков зове Симеонов и Каракачанов да размислят за поканата му

Тревожи се, че клати правителството на стабилността

Бареков е изпратил сигнал до ЕСПЧ, в който описва действията на вицепремиера Валери Симеонов от последната седмица. В сигнала евродепутатът моли да бъде извършена надлежна проверка по случая.

От пресслужбата на партията на Бареков уточняват и че документът е адресиран още до министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и до директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си

Според сигнала на Бареков Симеонов е нарушил редица национални, европейски и международни правни норми.

"С изказването този представител на държава - членка на ЕС си позволи да погази основни демократични принципи и национални и международни документи, гарантиращи правата на човека. В това число: Всеобщата Декларация за правата на човека приета през 1948 г. от Общото Събрание на ООН; Конвенцията за правата на детето (1989); Международна конвенция за елиминиране на расовата дискриминация (1965); Конвенцията за елиминиране на всички форми на дискриминация срещу жени; Конвенцията срещу тормоз и други форми на жестокост, нечовешко или деградиращо отношение (1984); Конвенцията за правата на лицата с увреждания (2006) и други", пише в документа Бареков.

Според сигнала Симеонов също така нарушил и основни конституционни норми.

"В своя чл. 6, ал. 1 Конституцията на Р България прогласява, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Не е допустимо ограничаването на права на основанията по чл. 6, ал. 2 от Конституцията. Сред тях е и личното положение. То се определя от физическите, психическите и интелектуалните специфики на отделния човек, в това число и на хората с увреждания. Като се изключи конституционно ограниченото активно и пасивно избирателно право (чл. 42, ал. 1 и чл. 65, ал. 1 от Конституцията), правата на тези лица са неограничими на основание на тяхното лично положение. В Чл. 29, ал. 1 пък изрично се отбелязва, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация", допълва още Бареков.

Борисов обсъдил бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Борисов обсъдил бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Борисов също вижда общ път на ЕНП с консерваторите

В сигнала, предоставен от пресслужбата на ПП "Презареди БГ", се посочва още, че Бареков споделял обществени съмнения за това, че на територията на Министерски съвет Симеонов внася и употребява психотропни и упойващи вещества.

"Последователната неадекватност на Валери Симеонов създаде основателни съмнения у обществото и че лицето употребява психотропни вещества. Фактът, че част от неприсъщите за представител на държавата изказвания са направени в сградата на Министерски съвет на Р България поставя на дневен ред сред гражданите и въпросите дали се осъществява контрол на лицата, пристъпващи прага на сградата, внасят ли се незаконно наркотични вещества, кой и как извършва проверката", пише още в сигнала на евродепутата до ЕСПЧ и родните институции.

Четирима евродепутати - целта на коалицията Бареков-Сидеров

Четирима евродепутати - целта на коалицията Бареков-Сидеров

Бареков презентирал Сидеров пред европейските консерватори