Всяко ново правителство заслужава някакъв кредит на доверие, но няма някакви кой знае какви нови хора, за които да не знаем какво ще направят. Това коментира Антони Тренчев от "Движение България на гражданите" (ДБГ) в сутрешния блок на БиТиВи. 

"Ще се случи безвремие, ще се случи абдикиране от всички реформи. Единствен приоритет е да се изкара мандатът", категоричен беше той в прогнозата си за кабинета "Борисов 3".

Тренчев отбеляза, че Екатерина Захариева се е справила изненадващо добре като правосъден министър и е странно, че сега тя е с друг ресор. В същото време Цецка Цачева вече е имала изказване, че правосъдната реформа вече е приключила. "Тя ли ще е знаме на реформата в сферата, която е най-малко реформирана", запита Тренчев.

По думите му, правителството е по-скоро ляво с акценти като механично вдигане на заплати и пенсии и саниране.

Според него е налице "остър дефицит на смелост в политиката на България".

"Смелост не е да намачкаш някого през държавния апарат, не е да кажеш "Ще вдигнем заплатите на хората" със закон", коментира Тренчев.

Той даде пример за политическа смелост - прокарване на антикорупционно законодателство, което да застрашава и прокаралите го или намаляване на държавната администрация с поне 10%.