Процедурата за издаване на българско гражданство е много дълга, от години апелираме да се промени. Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) не дава паспорти, а удостоверения за български произход.

Това обяви пред bTV бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (2015-2017 г.) Борис Вангелов, който е депутат от ВМРО.

Според него е лъжа, че агенцията и ВМРО дават паспорти и става дума за паспортна мафия.

Депутатът призова да се обърне внимание на паспортите, които се дават на хора от турски произход. "Според съда не е ясно какво се разбира под турски произход, но е очевидно, че става дума за етнос", обясни Вангелов.

Бившият председател на ДАБЧ изясни процедурата за придобиване на българско гражданство. След като вземе удостоверение от Агенцията, кандидатът за гражданство отива в Министерството на правосъдието, подава допълнителен набор на документи, чака дата за интервю и минава изпит по български език.

"Преписката на всеки кандидат минава през всички институции, които са към Съвета по гражданството. ДАНС и МВР правят пълна проверка преди получаване на паспорт", обясни още Борис Вангелов.

Разгърна се кампания срещу ВМРО, допълни Борис Вангелов.

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

На 31 октомври, сряда, президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС. "Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до премиера и до прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

В сигнала били изложени множество твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство, както и за воденето на "репресивна политика" на служебен министър на правосъдието, както и на министъра по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство".

На 5 юни 2017 година Матева подава нов сигнал за схемите в ДАБЧ и в МП с конкретни оплаквания за упражняван натиск и незаконни действия спрямо Матева. Натискът бил осъществяван от заместник на министър-председателя (вицепремиер) и ДАНС проверили този сигнал. Заключенията от проверката - липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25 октомври 2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

На 2 ноември, петък, Катя Матева категорично заяви пред bTV, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

На 4 ноември Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в агенцията.

На 5 ноември 2018 г. бе уволнен Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ.