Винаги сме казвали "Ефенди, благодаря", но за война няма подкрепа. Така премиерът бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел актуалните отношения Турция - ЕС и каква ще бъде позицията на страната ни. Борисов настоя войната и бойните действия там да спрат и поиска това да се направи от великите сили.

"Най-гадното е войната. Великите сили, щом така вече се възприемат, да седнат заедно и тази война да престане. Аз няма как да изразя никаква солидарност към Анкара. Винаги сме казвали "Ефенди, благодаря", но за войната не може да очакват подкрепа. Там умират хора...", отсече Борисов.

Той обясни, че винаги сме подкрепяли Турция, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. "Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това - пак го повтарям."

Чавушоглу: Русия обеща заедно с Асад да държат кюрдите далече от границата

Чавушоглу: Русия обеща заедно с Асад да държат кюрдите далече от границата

Захарова: Сирия трябва да получи контрол над границата си с Турция

Той бе попитан дали България ще спре износа на оръжия към Анкара: "Искате да съсипем военнопромишленото строене у нас ли? Така ще съсипем този бизнес отрасъл." Към момента 3 млн. лева е българският износ към Турция, но премиерът предупреди, че с такива въпроси много сектори у нас вече са съсипани.

По темата за Брекзит премиерът беше лаконичен и заяви, че колкото и да сме оптимисти за ЕС, докато не мине през британския парламент решението, не е добре да се коментира. Премиерът заяви, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа.

Борисов потвърди позицията си, че би било историческа грешка, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания."Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави", добави министър-председателят.

Премиерът коментира и сделката с "Фолкваген", както и вероятността германците да изберат Турция. "Фолксваген" си е частна компания, която взима своите решения. Избира къде и как да инвестира. Чест прави на България, че се подготви и направи така че да влезем в първата двойка на държави, между които избира "Фолксваген".

Според Борисов обаче след всичко направено до този момент, вече би било контрапродуктивно да се натиска.

"Фолксваген" отложи окончателното решение за завода в Турция

"Фолксваген" отложи окончателното решение за завода в Турция

Страхуват се от накърняване на репутацията си заради операцията в Сирия