БСП се обяви против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя. Това заяви на пресконференция в централата на партията лидерът на Левицата Корнелия Нинова.

Според нея предложението не гарантира нито в чии ръце ще попадне тази земя, нито че тя ще бъде използвана за производство - каквото е предназначението й. Нинова счита, че трябва да защитим националния си интерес. "Българската земеделска земя е най-евтина в ЕС", посочи червеният лидер.

Нинова уточни, че въпреки че е най-евтина, тя ще получава и европейски субсидии на декар площ. Нинова даде и пример: "Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за тази земя". По този начин той ще получи изгода, но не е защитен интереса на България.

По думите й, редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. От БСП предлагат на правителството да поиска отлагане на този въпрос.

"Утре ще поискам среща с председателите на другите парламентарни групи", съобщи Нинова и допълни, че има възможности за действие. От Левицата предлагат правителството да поиска отлагане на този въпрос.

"Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички парламентарни групи като българи да се обединят и заедно с колегите си евродепутати от други държави в ЕС, които имат резерви, имат ограничения заедно да потърсят разговора в Брюксел", допълни още председателят на БСП.

Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел,"не е толкова страшно да влезем в съдебен спор". Според експерти, с които Нинова е разговаряла, не е изключено да спечелим такова дело, ако имаме аргументите си в защита на националния интерес. "Моля, не приемайте това като антиевропейска позиция", призова Корнелия Нинова.

Тя е поискала официално среща с президента Румен Радев. По думите й, иска да обсъди с него освен този въпрос, и парламентарни, законодателни инициативи, съдебната реформа и др. Срещата ще бъде до края на седмицата.

ГЕРБ и ДПС на различни позиции за клас "прослужено време"
Обновена

ГЕРБ и ДПС на различни позиции за клас "прослужено време"

Хасан Адемов настоява за обществен консенсус

БСП е против и предложението за отпадането на класа "прослужено време". Според Нинова това ще доведе до намаляване на доходите на хората. Мнението й обаче е, че трябва да се стимулират младите специалисти чрез бонуси. Нинова обяви, че другата седмица ще се срещнат и с двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа".

Удряли работещите бедни с махането на клас "прослужено време"

Удряли работещите бедни с махането на клас "прослужено време"

Дългият професионален опит давал възможност за по-бързо постигане на резултати

"По тази тема е изключително важно какво мислят ГЕРБ, защото и по такава важна тема говорител стана Валери Симеонов", коментира лидерът на опозицията и поиска да знае дали ГЕРБ споделят това предложение, ще го гласуват ли в зала или това е самоинициатива на Симеонов.

ЦУМ гейт е сценарий. Пия две водки и се снимам в Youtube, шегува се Цацаров

ЦУМ гейт е сценарий. Пия две водки и се снимам в Youtube, шегува се Цацаров

ЦУМ гейт била афера на хората от енергетиката

Нинова е на мнение, че решението на Инспектората към ВСС за срещата Цацаров-Дончев-Гергов не променя нищо за Георги Гергов. Според решението няма нищо нередно в срещата между тримата.

Корнелия Нинова посочи, че решението касае само главния прокурор и допълни, че Георги Гергов е бил на тази среща в качеството си на политическо лице и става въпрос за решение на политически орган, което няма нищо общо с това на ВСС.

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Това е в правомощията на Румен Радев

"Г-н Гергов не е извършил престъпление, нито нарушение. Става въпрос, че партията по този начин беше въвлечена в един скандален случай, един спор, който ние неинформирани трябваше да понесем политическата отговорност, допълни Нинова.

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Казусът "Цумгейт" отиде в Брюксел

Говорителят на главния прокурор отказа коментар