Днешното обсъждане по същество е обсъждане на квадратурата на управляващия политически триъгълник. Това заяви народният представител от ПГ на БСП Янаки Стоилов при обсъждането на промените в Изборния кодекс.

Показателно е, че се обсъждат и най-вероятно ще се гласуват три законопроекта - този на ГЕРБ, РБ и сборния техен законопроект. Тоест обсъждат се законопроектите на тези политическите партии, които имат най-голяма вина да решаваме този проблем, коментира той.

По думите му 15 дни преди изборите да продължават промените в изборните правила, повдига въпроса дали темата с квадратчето не е опит да се обсъждат истинските проблеми на обществото.

Хората ще намерят как да ни изгонят оттук, убеден депутат реформатор

Хората ще намерят как да ни изгонят оттук, убеден депутат реформатор

Със сопата ли ще е, тоягата ли ще е, павето ли, доматите...

Промените Стоилов определи като спорни и противоречащи от конституционна гледна точка. От една страна те се чудят как да се оправдае задължителното гласуване и как едно право да се трансформира в задължение, което Янаки Стоилов определи като "насилие над Конституцията". Вторият спорен въпрос е за секциите - Конституцията прокламира, че всички български граждани имат еднакви права.

Стоилов продължи с критика по отношение на методиката за изчисляване на гласовете и начина, по който се брои квадратчето "не подкрепям никого". "Аз съм озадачен - ГЕРБ какво иска", коментира Стоилов и визира действията на управляващите, които веднъж са внесли предложение, всички тези гласове да се броят за действителни и малко преди изтичане на времето за внасяне на промени са внесли друг законопроект, в който квадратчето се брои за действително при избор на президент и на кметове, но няма да се брои при изборите за общински съветници и парламент. Янаки Стоилов предупреди, че с оставането на квадратчето "не подкрепям никого" рискуваме този никой да ни управлява.

Независимият Георги Кадиев също се обяви против задължителното гласуване.