Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН получи подкрепата на Националната женска организация на ВМРО.

Едно е да искаш, друго е да можеш. Така от организацията обобщават ситуацията с избора на българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Според жените от ВМРО е логично да издигнем личност, която обединява не просто България, а получава международна подкрепа. Ирина Бокова отговаряла на този критерий, след като вече втори мандат е генерален директор на ЮНЕСКО. От организацията са категорични, че Бокова е доказал се дипломат, зад когото не за първи път ще застане не една държава. Нужно е обаче страната ни също да я подкрепи безусловно и да не бави номинацията си.

Дамите от ВМРО подчертават, че анализатори и дипломати от различни краища на света ни припомнят, че от България се иска едно просто нещо – да номинира Ирина Бокова, защото тя и сама си е извоювала подкрепата през годините. От организацията са убедени, че Бокова има качествата да защити кандидатурата си при изслушването пред ООН. Като огромен шанс можем да определим и факта, че има нагласа следващият секретар да е жена, при това от Източна Европа. Тоест България разполага с целия арсенал, за да извоюва този пост, подчертават още дамите.

Те смятат, че усещането за колебания у българската страна - дали именно Бокова е правилният кандидат, вреди сериозно на международния ни образ. Несигурността и забавянето се разчитат като знак, че не сме уверени в качествата на досегашния ни представител в ООН, предупреждават още дамите от ВМРО.

От женската организация на ООН са на мнение, че е време жена да поеме ООН. Това е нужно, за да може светът да се отърси от предразсъдъците към жените, че са нежни и слаби, че нямат потенциал да бъдат управленци. Нужно било равноправие между мъже и жени в ежедневието, а не само из страниците на някоя конвенция. Жена-лидер вече не трябва да е изключение. Когато една личност притежава качества и умения, то тя заслужава подкрепа. Още повече - кой по-добре от жената може да брани фундаменталното право на живот чрез опазване на мира по света, каквато е мисията на ООН, се посочва в позицията на женската организация на ВМРО.

Председателката на организацията д-р Султанка Петрова изразява уверението си, че ако жена оглави ООН, ще започне по-активна международна политика по опазване на правата и достойнството на жените, независимо дали живеят в някой западен мегаполис, или в сирийско селце. ООН трябвало да се ангажира със случващото се в Близкия Изток и Африка, като експлоатирането на жени и деца и посегателството над живота им е предизвикателство за целия свят.