Нека гласуваме разумно, да подкрепим устойчивите решения, да дадем път на ценностите и морала, на демокрацията, на мира и свободата. Народният вот е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас на президентските избори и на националния референдум.

Президентът призова гражданите да гласуват масово и по съвест и апелира за придържане към ценностите, които стоят в основата на демократичното общество. "Надявам се днешният ден да ни придвижи напред като демокрация, като държава и като народ. Нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, който дава решения по пътя на осъществяване на националния идеал", каза държавният глава.

"Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от 70 години насам. Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена и никога не са довели който и да е проблем до трайно решение", заяви Плевнелиев, който пожела на своя приемник "по-спокоен мандат".

Държавният глава подкрепи и третия в рамките на неговия мандат национален референдум. "Гордея се, че съм този български президент, който даде път на референдумите и гражданите могат спокойно да изкажат своето мнение. Вярвам, че България може да подобри своята демокрация", посочи Плевнелиев.

"Гледам напред с оптимизъм, с позитивна енергия и с нагласа за надграждане на доброто. Ще продължа да служа на България по всеки възможен начин и ще продължавам да се боря за достойното място, което нашата страна заема в Европа", заяви държавният глава.